Ben ik bij de juiste arts onder behandeling?

Code Geel second opinion endometriose

Ik zie geregeld de vraag op forums voorbij komen, dat een lotgenoot niet tevreden is met de behandeling, niet tevreden is over de consulten of behandeling en soms ook verkeerde adviezen krijgen van een arts. het is goed om jezelf af te vragen “ben ik bij de juiste arts onder behandeling?”

Bij de meeste lotgenoten begint de zoektocht bij een huisarts. De huisarts is de uiteindelijke doorverwijzer naar het ziekenhuis toe, in overleg met de huisarts kies je meestal een ziekenhuis wat dichtbij jou in de buurt is. De meeste huisartsen hebben er geen kaas van gegeten bij welke gynaecoloog je met je klachten moet wezen. Bij het maken van de afspraak met de specialist kies je vaak voor een gynaecoloog waar je het snelst terecht kan. Je hebt immers last en denkt misschien ook wel dat elke gynaecoloog je kan helpen.

Het is goed om te weten dat elke gynaecoloog zijn eigen specialisatie heeft. De ene arts is heel goed in fertiliteit ( voortplanting ) de andere arts in verloskunde etc. Een aantal artsen hebben endometriose als specialisatie gekozen vaak in combinatie met een ander specialisme. Gezien het feit dat elke lotgenoot een andere behandeling nodig heeft en daarnaast loop je de rest van je leven bij een gynaecoloog, is het raadzaam een arts te zoeken waar je je prettig bij voelt maar ook goed te kijken of jou arts een specialisatie heeft.

Ook als je bij een arts bent waar je je prettig bij voelt is het goed om kritisch te blijven kijken. Vraag jezelf af of je je nog goed voelt bij de ingezette behandeling. Kijk rond en misschien wil je graag eens een andere kijk op je behandeling. Via deze link http://endometriose.nl/behandeling/specialisten/ is een lijst opgesteld door de stichting met gynaecologen die hebben aangegeven dat ze endometriose als specialisatie hebben. Op deze lijst staat tevens de endometriose behandelcentrums genoemd.

Wat is het voordeel van deze centrums?
In deze centra zitten een multidisciplinair team. Naast de gynaecoloog is er ook vaak een uroloog, mdl arts en chirurg die veel endometriose patiënten zien. Ze hebben daarnaast onderling overleg én hebben vaak goede expertise met complexe operaties. De radioloog heeft meer ervaring met het beoordelen van MRI scans. Het nadeel van deze manier van werken is dat de wachtlijsten over het algemeen wat langer zijn. Daarnaast kan het zijn dat het niet bij jou in de buurt is. Je moet zelf afwegen of je het de moeite vindt om daarvoor te reizen. Bedenk wel goed dat je maar 1 lichaam hebt. Je koopt tenslotte ook je brood niet bij de slager.

Wat is mijn eigen ervaring?
Ik ben zelf al jaren onder behandeling bij een endometriose specialist in het streekziekenhuis in de buurt. Wel heb ik toen wij samen vastliepen in de behandeling gekozen voor een second opinion bij een endometriose centra. Ik heb hier een mri gehad, opname en uiteindelijk ook een operatie. Uiteindelijk heb ik gekozen om weer terug te keren naar mijn streekziekenhuis, ik vind deze gynaecoloog een fijner mens. Ze weet wie ik ben, wat ik belangrijk vindt en vind haar benaderingswijze fijner. Ik heb het endometriose centra nu op jaarlijkse controle staan want die dubbel check vind ik erg prettig.

Lianne

Ben ik bij de juiste arts onder behandeling?
Ben ik bij de juiste arts onder behandeling?

2 Replies to “Ben ik bij de juiste arts onder behandeling?”

 1. Goede uitleg Lianne!
  Erg duidelijk en informatief.
  Ben nog steeds zoooooo blij dat je operatie in het centrum hebt laten doen.
  Ben trots op je! Op wat je doet voor de lotgenootjes
  Xxxxx

  1. Dank je wel lieve liek voor je onvoorwaardelijke steun liefs Code geel ( lianne 🙂 )

Geef een reactie