Bewust eten

Waarschijnlijk zijn jullie hier allemaal wel mee bezig, proberen gezond te eten. Nu in de vakantie periode zal er vast wel wat meer ‘gezondigd’ worden. Zo ook hier, het sluipt er langzaam weer in. In het begin denk je, acht dat ene ijsje is niet zo erg, het is zo warm vandaag. Lekker met vrienden het terras op en uit eten. En als je dan toch al ‘slecht’ bezig bent, kan de wijn er ook wel bij. Of wat ik ook vaak denk, vandaag heb ik zo hard gewerkt ik verdien wel wat ongezonds. Juist dat is mijn verkeerde gedachte. Mijn lichaam verdient dan juist iets gezonds. Want ik straf mijn lichaam eigenlijk door iets ongezonds te eten. Maar soms is het zo moeilijk. Drukke baan en weinig tijd. Allemaal excuses terwijl het zo belangrijk is.

De afgelopen periode heb ik mij veel ingelezen over de verschillende endometriose diëten. Ik vind het bijzonder om te lezen wat gezond en zuiver voedsel kan betekenen voor mensen. Minder pijn, meer energie en je veel fitter voelen. Nu denk ik dat dat niet alleen geldt voor endometriose patiënten, maar voor alle mensen. Wat mijn overtuiging is, is dat elk lichaam wat anders nodig heeft. Dus dat er geen vaste regels zijn in wat voor jou goed is. Ik reageer persoonlijk erg slecht op toegevoegde suiker. Mijn energielevel gaat erdoor omlaag, voel me downer. En van sommige producten, waarvan ik weet dat het niet zo goed is voor mij, reageer ik minder heftig en lijk minder last van te hebben. Zoals de dag beginnen met koffie. En zo ontbijt ik met brood. Maar wel van de bio winkel zonder toevoegingen, zoals dit speltbrood: Speltvolkorenmeel, speltbloem T65, zeezout, desemcultuur, speltlevain.
zonder tarwegluten. Maar dan neem ik als lunch niet nog een keer brood, dan merk ik het aan mijn buik.

 

Voorbeeld van mijn lunch:
400 ml water- 4 handen rauwe spinazie-2 eetlepels havermout-1 avocado-1 banaan-halve mango-1 appel. Super makkelijk en snel klaar. Genoeg energie voor de hele middag. Mocht ik in de middag toch trek krijgen dan neem ik wat noten of wat gedroogde pruimen. Door mijn darmen gezond te houden heb ik minder buikpijn en meer energie. Ook zijn (groene) groente goed voor me. Daarom probeer ik deze met de lunch al voldoende binnen te krijgen.

Een paar weken geleden kwam ik op Facebook een pagina tegen https://www.facebook.com/peoplelikeyouandmenl/?fref=ts

Zeer de moeite waard om te gaan volgen. Vol video’s, mooie recepten en een kijkje in hun leven met hun prachtige levensstijlwaar ik erg door geïnspireerd ben geraakt. Hier ook het volgende recept vandaan.
Wat heb je nodig?
100 gram havermout
1 banaan
6-8 dadels
2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel kaneel
Zo makkelijk is het:
* Blend de havermout tot grof havermeel en snijd de dadels in fijne stukjes
* Prak de banaan in een kom en voeg de (fijngesneden) dadels toe
* Voeg de havermout, cacaopoeder en kaneel toe en kneed tot een grote deegbal
* Verdeel het deeg in balletjes op een stuk bakpapier, en druk deze plat tot koekjes
* Bak de koekjes 10-15 minuten in de oven op 180 graden
* Laat de koekjes even afkoelen voor de beste smaak en textuur!
De combinatie van banaan en dadels maakt koekjes krokant van buiten, met een zachte bite van binnen.
Extra fijn: bij deze koekjes mag je er altijd ééntje meer pakken 🙂

13882558_646112088891608_3244519857048357423_n

 

Wat voor mij voorop staat is dat je bewust bent wat je eet. Wat zit er in je voedsel en wat doet dat met je lijf. Ik hoop de aankomende weken weer gemotiveerd te worden om de gezonde levensstijl weer beter op te pakken en de minder goede producten vaker te kunnen laten staan.

Veel liefs!

Geef een reactie