Bubbels en wafels

Megan schreef eerder deze week al over voornemens en doelen voor het nieuwe jaar. In het verlengde daarvan wil ik van de gelegenheid gebruik maken om kort terug te blikken op 2016.

 

Het afgelopen jaar begon voor mij met een verslechtering van mijn symptomen en meerdere doktersbezoeken. Naast dat mijn endo-gerelateerde klachten terugkwamen bleek ik ook eczeem te hebben en eelt op mijn stembanden. Ik kreeg middeltjes mee tegen de eczeem en nieuwe medicijnen om de endometriose beter onder controle te houden, en daarnaast had ik wekelijkse sessies logopedie. Behoorlijk druk naast mijn fulltime baan, sporten en koor.

 

De medicijnen voor de endo sloegen niet direct aan, waardoor de eerste maanden van het jaar erg zwaar waren. Al snel stelde mijn lijf me voor een keuze die ik nog niet wilde maken. Ik moest stoppen met koor. De andere dames en dirigent hadden het al enigszins zien aankomen; ik was steeds vaker erg moe tijdens en vooral na de repetities, en had daardoor ook meer moeite de nieuwe stukken te leren op het gewenste tempo. Met pijn in mijn hart nam ik afscheid, maar in de maanden die volgden merkte ik wel dat het de juiste keuze was. Natuurlijk steun ik ze nog van ganser harte. Onlangs brachten ze een prachtige cd uit ter ere van het eerste lustrum. Vanzelfsprekend bestelde ik deze direct.

 

In die fysiek zware lentemaanden moest ik me echt door de week heen slepen op pijnstillers en dutjes. Mijn sociale leven stond dan ook op een laag pitje. Carnaval is wel heel belangrijk voor me, dus ik plande daaromheen: vooraf en zeker ook erna probeerde ik voldoende rust te nemen, en ik nam preventief pijnstillers, zodat ik gewoon ‘normaal’ op stap kon. Helaas gooide stormachtig weer roet in het eten, maar de dagen dat ik kon gaan benutte ik wel ten volle.

 

Met de komst van de zomer en warmer weer kwam een ommekeer. Mijn nieuwe medicijnen begonnen aan te slaan en ik had een stuk minder last van pijnaanvallen, opgeblazen gevoel en andere ongemakken. Doordat ik beter kon slapen nam mijn vermoeidheid af, al blijft dit schommelen, samen met de andere klachten. Feit blijft echter dat ik sinds de zomer veel minder slechte dagen heb gehad dan in de eerste maanden van het jaar.

 

Ik kon vaker leuke dingen doen met vriendinnen, er met mijn hond op uit, en sporten. Vooral dat laatste merk ik erg goed nu. Ik ben steeds meer vetweefsel om aan het zetten in spiermassa. Ik sta dan ook nauwelijks meer op de weegschaal, omdat die een vertekend beeld geeft. Ik ben slanker dan een jaar geleden, maar wel zwaarden. Spierweefsel weegt nu eenmaal meer dan vet. En uiteindelijk gaat het erom hoe je je in je lijf voelt. En dat is steeds beter.

 

 

 

Rond diezelfde periode begon ik ook te schrijven voor Code Geel en ik merk dat dit helpt om mijn gedachten omtrent endometriose op een rijtje te zetten. In het nieuwe jaar gaan we hier dan ook lekker mee door, al hebben we achter de schermen wel al verschillende leuke ideeën om de blog nog interessanter te maken!

 

Wat staat er verder bij mij op de planning? Vanavond ga ik lekker fonduën met een van mijn beste vriendinnetjes. Ik heb deze week, naar goed Limburgs gebruik, een flinke voorraad wafels gebakken. Ook heb ik een lekkere fles bubbels gekocht om het nieuwe jaar mee in te luiden. Ik weet dat dergelijk eten en drinken niet altijd even goed kan vallen, dus afgelopen week heb ik al bij voorbaat proberen te compenseren met extra gezond eten, en dat zal ik volgende week ook doen. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen goed op je eten letten en af en toe zondigen.

 

Half januari begin ik met een nieuwe baan. Wanneer ik daar eenmaal wat gesettled ben stof ik mijn academische onderzoeksvoorstel weer eens af en ga kijken hoe ik hier verder mee kan. Ook ben ik van plan fanatiek te blijven sporten, omdat ik merk dat ik hier energie van krijg en beter in mijn vel zit. Zo heb ik mij naast mijn gewone lessen ook aangemeld voor de stretch sessies. Niet alleen kan  dit helpen met mijn lenigheid, maar het werkt ook ontspannend. Misschien kan het helpen met het opvangen van een pijnaanval wanneer deze zich voordoet.

 

Voor het nieuwe jaar heb ik al wat interessante onderwerpen voor blogs in de planning, en ik weet dat de andere dames ook met verschillende dingen bezig zijn. Dus hou deze site ook goed in de gaten!

 

Rest mij voor nu niets anders dan jullie allemaal een mooie oudejaarsavond te wensen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 

Geef een reactie