Eén van de wegen naar Rome….

Tja, en dan merk je dat de medische wetenschap ook zo zijn beperkingen heeft…. Ondertussen loop je nog wel rond met je klachten. Er mee leren leven is niet iets waar je je zomaar bij neerlegt. Ik in ieder geval niet. Maar wat dan?

Het ‘alternatieve’ circuit is oneindig groot. Waar begin je en vooral, waar eindigt het dan? Wat past bij je, waar geloof je in? En aangezien de controle hier veel minder is, waar word je gewoon beet genomen? We weten allemaal dat er gemakkelijk misbruik gemaakt wordt van wanhopige mensen. En dan heb ik het nog niet eens over het financiële plaatje. Ik vind het een lastige kwestie. Ik wil me niet verliezen in het alternatieve circuit en merk dat ik er vaak ook met best wat wantrouwen naar kijk. Anderzijds hoop ik ook op iemand die mij kan helpen, al is het maar een beetje.

Dus zoek ik op mijn manier naar de dingen die ik kan doen om mijn lichaam in top conditie te brengen, om de endo zo min mogelijk kans te geven. Een gezond leven leiden is voor mij extra belangrijk geworden en op dat gebied heb ik ook het gevoel dat ik tenminste nog wat invloed kan uitoefenen. Een gezond leven houdt voor mij in dat ik zowel geestelijk als lichamelijk naar de juiste balans zoek. Sommige dingen kan ik zelf zoals voeding, dagstructuur aanbrengen. En bij andere dingen gebruik ik hulp zoals de fysiotherapeut, osteopaat. Aangezien ik inmiddels wel het een en ander heb geprobeerd zal ik in de blogs wat dingen aan de orde laten komen en mijn ervaringen delen.

Vandaag begin ik met (hatha) yoga. Daar ben ik inmiddels al een tijdje mee bezig en het is iets dat mij helpt op verschillende vlakken. Ik heb gekozen voor lekker makkelijk dichtbij en relatief voordelig bij mij om de hoek in het buurthuis. Want ja ik moest het eerst maar eens zien. Bang en bevooroordeeld was ik, dat het veel te zweverig voor mij, nuchtere Hollandse meid, zou zijn. Ook wilde ik wel een beetje mee kunnen komen. Deze docent zijn specialiteit was senioren yoga……en zo voelde ik me wel een beetje. Dat studies bovendien aantoonde dat het helpt ter verlichting van pijn trok mij over de streep.

Lucky me waren er niet alleen maar senioren aanwezig en het niveau lag niet te hoog. In eerste instantie kon ik helemaal niet meekomen. Gelukkig hing er een sfeer van ‘iedereen doet hier zijn eigen ding’. Geen probleem dus.

Er valt heel veel te vertellen over yoga maar ik zal voor mij de kern beschrijven. Yoga verbetert de lenigheid en bewegelijkheid van het lichaam, wat voor iedereen goed is maar ik denk zeker voor mensen met pijn die natuurlijk sneller verkrampen. Het versterkt je kracht en soepelheid. Iets dat weer kan zorgen voor een betere lichaamshouding. Het verbetert de bloedcirculatie, het helpt voor stressvermindering van wege de ontspannende werking. Het verbetert en verdiept je ademhaling, wat ook erg kan helpen bij ontspannen. En yoga focust op het heden. Heel mindful dus. En dat zorgt op zijn beurt weer voor een betere balans tussen lichaam en geest. Ik kan je wel zeggen dat dat bij mij ook wel beetje verstoort was. Ik dacht toch wel vaak “dat stomme lichaam van mij werkt ook nooit eens fatsoenlijk mee”!. Nu denk ik dat trouwens ook nog wel hoor haha. Maar met de yoga ben ik bewust met mijn lichaam bezig en dan even zonder met het ‘ziek’ zijn ervan. En dan toch een beetje zweverig, ik ervaar meer innerlijke rust door yoga. Nou, dat lijkt me wel een mooi slot voor vandaag.

Frida

Geef een reactie