Een dag uit het leven van een ZZP’er

Sinds 2012 ben ik eigenaar van een logopedische praktijk op 20 minuten rijafstand van waar ik woon (www.logopediegeenen-last.nl). Ik ben eigenaar, logopedist maar heb ook endometriose. Ik krijg vaak de vraag: “Hoe combineer je een eigen zaak met alle doktersafspraken?”. Nou, gewoon goed plannen!

Als ZZP’er heb ik de vrijheid om mijn tijd zelf in te kunnen delen. Deze vrijheid heeft veel voordelen. Als ik naar het ziekenhuis moet, plan ik mijn rooster anders in. Als ik me niet goed voel, zorg ik dat er tussendoor meer pauze is. Wil ik een lekker dagje vrij? Geen probleem!

Een eigen zaak heeft echter ook een groot nadeel: als ik niet werk, heb ik ook geen inkomen! Toen ik geopereerd moest worden heb ik de praktijk voor drie weken gesloten. Toen ik daarna nog niet kon werken, heb ik een vervangster in moeten schakelen. Zo had ik toch nog een beetje inkomsten, maar het moest ook omdat ik zorgplicht heb (de zorg voor mijn patiënten moet door kunnen lopen). Maar natuurlijk spelen mijn eigen zorgen en verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn praktijk ook een grote rol. Het is toch een beetje “mijn kindje”.

Hier een voorbeeld van hoe een werkweek er voor mij uit kan zien:

Maandag
Ik kan de week rustig beginnen. De ochtend heb ik vrij waardoor ik op mijn gemak op kan staan en nog wat dingen in huis kan doen. Om 13.00 uur heb ik een huisbezoek. Altijd gezellig om bij mensen thuis te komen! Daarna rij ik door naar mijn praktijk gevestigd in een Paramedisch Centrum. Heel handig omdat ik zo toch collega’s heb. Om 14.00 uur staat de eerste voor de deur. Daarna heb ik van 15.00 uur tot 18.00 uur patiënten gepland staan. In totaal 6 (elke behandeling duurt 30 minuten). Nog even opruimen en dan lekker naar huis.

Dinsdag
Op dinsdag werk ik ook in de ochtend. Ik start met twee patiënten in de praktijk en dan ga ik op huisbezoek tot 10.30 uur. Nu heb ik een groot gat in mijn planning. Dat vul ik altijd op met boodschappen doen! Even naar huis rijden om de boodschappen op te ruimen en wat te eten. Om 15.00 uur komt de volgende patiënt weer. Om 18.00 uur heb ik vergadering met een aantal collega’s. Ik heb tussendoor snel wat gegeten omdat ik pas om 20.30 uur thuis zal zijn. De dinsdag kost altijd het meeste energie.

Woensdag
Van 08.30 uur tot 17.00 uur ben ik aan het werk. Tussendoor wel wat pauze gelukkig. Met mijn mooie “eigen baas” koffiemok! De woensdagmiddag is altijd gevuld met kinderen. Gelukkig krijg ik daar ook heel veel energie van!
Een dag uit het leven van een ZZP'er

Donderdag
Vrij in de ochtend. Daar kan ik vergaderingen plannen, maar ook ziekenhuisbezoeken. Heel handig! Maar meestal ben ik dan bezig met het huishouden. Dat moet helaas ook gebeuren. Deze donderdag heb ik een overleg gepland staan met de arts van het consultatiebureau. Daarna werk ik ’s middags van 13.00 uur tot 18.00 uur met patiënten in de praktijk.

Vrijdag
Op vrijdag ben ik tot ongeveer 16.00 uur in de praktijk. Ik behandel dan patiënten, maar doe ook de administratie, verslagen maken, artsen bellen, juffen mailen en meer van dat soort zaken.

Weekend
In het weekend kan ik heerlijk bijtanken. Maar als ZZP’er ben ik eigenlijk altijd met mijn praktijk bezig. Dat is ontzettend leuk, kan heel vermoeiend zijn, maar is vooral de passie waar ik elke ochtend voor op sta!

Niky

Geef een reactie