Endometriose Awareness Maand

Ja mensen, het is weer maart. De maand maart is omgedoopt tot endometriose awareness maand. Wereldwijd wordt er even stil gestaan bij deze vervelende aandoening. Wereldwijd, maar ook landelijk zijn er allerlei activiteiten voor vrouwen met endometriose. In o.a. Amerika wordt jaarlijks de EndoMarch georganiseerd. Een tocht waarbij er met spandoeken en allerlei andere manier aandacht wordt gevraagd voor deze aandoening. Ook in Nederland probeert de Endometriose Stichting activiteiten te organiseren. Een aantal jaren geleden was er een flashmob bijvoorbeeld. Terugkerend is de Landelijke Endometriose Dag of het Endometriose Awareness Event. Ook dit jaar vindt er op 10 maar weer een event plaats in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Een aantal artsen zullen vanuit hun expertise hun verhaal doen, maar ook is er de kans om in gesprek te gaan met lotgenoten of een arts. Vandaag sluit de inschrijving dus mocht je je nog aan willen melden dan kan dat alleen vandaag nog!

Velen van ons proberen de aandacht van de media te trekken om ook via die kanalen van ons te laten horen. Ook ik heb vorig jaar geprobeerd om hier en daar voor de aandoening en Code Geel wat aandacht te krijgen, maar dat blijkt best lastig. Ik heb wat verhalen mogen schrijven en ben geïnterviewd voor een online stuk, maar daar hield het mee op. Ik ga er vanuit dat ook de stichting (red. Endometriose Stichting ) van alles probeert om onder de aandacht te komen en te blijven, maar dat is erg lastig is wel gebleken.

Verrassend was daar laatst in Editie NL een klein stuk over endometriose en baarmoederverwijdering. Gelijk ging het internet los en werd er geroepen dat dat niet altijd de oplossing is en dat het veel complexer ligt dan ‘ gewoon even alles er uit halen’ . Toch zie ik het als iets positiefs dat het in elk geval op nationale tv is gekomen. Ik roep altijd dat er eigenlijk een boegbeeld nodig is. Een bekende Nederlander ( of semi- bekend ) die endometriose heeft en durf op te staan voor alle vrouwen in Nederland. Wij kunnen het proberen ,maar we zullen er nooit doorheen komen. Dus bij deze een oproep: Ben jij die (semi) BN’er mét endometriose en voel jij net als velen van ons de behoefte om de aandacht naar deze aandoening te vergroten? Meld je dan aan bij bijvoorbeeld de Endometriose Stichting en wie weet kan er een mooie samenwerking uit voortvloeien om de bekendheid te vergroten.

Vorig jaar kwam er in maart een heleboel naar voren. In allerlei kranten en tijdschriften zag je opeens artikelen over endometriose. Ik ben erg benieuwd wat de ‘ opbrengst’ dit jaar is. Ik heb me er eerlijk gezegd niet voor ingespannen en niemand aangeschreven dit keer. Maar deze maand is bij uitstek hét momentos over endometriose in gesprek te gaan. Dus mocht je bepaalde kanalen kunnen aanpreken of heb je de mogelijkheid om een groot publiek te benaderen? Dit is de maand! En mocht je het voor jezelf vooral heel fijn vinden om naar de Landelijke Endometriose Dag te komen, dan is vandaag nog je kans!

 

Stay strong!

X. Em

One Reply to “Endometriose Awareness Maand”

  1. Helaas te laat voor kaarten voor zaterdag, niet dat ik nu voel dat ik dat aan kan. 2e injectie lucrin zit er in en heb er last van. Nummer 1 gaf hoop dat er nauwelijks bijwerkingen waren nu 500% omgeslagen. Oke het weer werkte ook niet mee, de kou sloeg echt op mijn botten. Merk nu dat mijn lontje erg kort is, zonder zware pijnstillers kan ik nauwelijks bewegen. Ben er wel klaar mee, ik kijk uit naar april, dan staat de afspraak met de gyna en hoop ik dat hij over gaat tot opereren, weg met die cyste en medicatie. Gelukkig komt de lente er ook aan 🙂

Geef een reactie