Endometriose dieet 2

Endometriose dieet 2Vol goede moed begonnen. Ik ben het type dat het liefst in een keer start. Dus een datum prikken, de juiste boodschappen in huis, menu gemaakt en gaan. Sommige mensen vinden het prettiger om het op te bouwen of af te bouwen net hoe je het bekijkt. Dus eerst stoppen met suiker dan met zuivel enz.

Ik had voor het gemak voor mijzelf ook maar even een lijstje gemaakt van dingen die wel in het dieet passen, dacht dat maakt het iets gemakkelijker.

Als eerste groente en fruit. Natuurlijk het liefst biologisch vanwege de toxines. Daarin kun je wel weer wat afwegingen maken want bij het ene product is het belangrijker dat het biologisch is dan bij het andere.

Ongebrande noten en zaden (pinda’s zijn dan weer niet goed) altijd lekker en ook handig zijn de noten melken en meelsoorten als vervanging van zuivelproducten en tarweproducten.

Havermout, echt een topproduct vind ik. Voor het welbekende papje in allerlei varianten maar ook in pannenkoekjes en smoothies. Echt een voedzaam product dat je bloedsuiker spiegel ook wat constanter houd. Havermout is in principe glutenvrij maar komt bij de verwerking wel eens in contact met tarwe producten en dus kan er wel eens een verdwaalde gluut in voorkomen. Dat risico kan ik wel nemen.

Je kunt rijst- en notenmelk gebruiken door de eerder genoemde papjes. Geeft een wat meer romige smaak dan met alleen water.

Kokosproducten zijn goed. Zilvervlies rijst, dus niet de witte varianten.

Oergranen zoals quinoa en boekweit gebruik ik zelf in veel recepten. Met quinoa kun je ook heel veel kanten op, van papjes tot vervanging van couscous. Let op spelt is wél een oergraan maar helaas ook een tarwe soort en bevat dus gluten.

Rauwe cacao. Ik gebruik het soms maar ik vind het op de een of andere manier lastig om er echt lekkere dingen mee te maken. De chocolaatjes die ik ooit endoproof heb gemaakt vielen zelfs in de categorie smerig.

Gedroogde vruchten, daarbij is het goed om op te letten dat ze ongezoet en ongezwaveld zijn en natuurlijk met mate vanwege de hoeveelheid fruitsuikers.

Biologische (i.v.m. de hormonen) eieren. Eieren gaan er sinds het dieet ook veel meer doorheen hier in huis.

Af en toe wat kip of kalkoen het zogenoemde witte vlees. Bij vis geld duurzaam gevangen niet gekweekte vis is het beste.

Toen ik begon dacht ik vooral: “Wat een werk”. Een plak kaas op een boterham mikken is een stuk makkelijker dan een verantwoord papje in elkaar draaien. Na verloop van tijd krijg je er wel wat meer routine in wat wel goed is en wat niet. Na een tijdje kun je ook teruggrijpen op recepten die je goed bevallen maar het blijft toch echt meer werk en dus energie kosten. Ook de tussendoortjes maak ik nu zelf. Denk aan bananenbrood, mueslirepen, verantwoorde muffins enz. Ik heb wel behoefte aan iets lekkers tussendoor wat wel endoproof is maar ook betaalbaar. Dat breng me bij het volgende punt, het is wel allemaal wat duurder. Alle tarwe alternatieven zijn gewoon duurder. Alternatieven voor pasta, couscous, aardappelen ook want ik heb niet elke avond zin in zilvervliesrijst. Ik wil graag investeren in mijn lichaam dus ik heb het voorover maar tegelijkertijd vind ik het ook jammer en besef ook dat dat niet voor iedereen zo makkelijk is. Natuurlijk wordt je ook daar steeds handiger in en lees je soms handige tips waar je iets voordelig kunt halen.

In het begin miste ik de producten die ik nu moest laten staan niet echt. Ik was veel bezig met een goed menu samen te stellen en zorgde dat ik van alles voorhanden had voor als ik trek zou krijgen. Al vond ik de geur van koffie nog steeds erg verleidelijk.

Na een paar weken gewoon doen begon ik op te letten. Voelde ik me al fitter, kreeg ik meer energie, werkte mijn darmen beter? Om eerlijk te zijn niet echt. Mijn huid leek iets rustiger maar dat is wel vaker met periodes. Mijn darmen waren iets minder extreem in hun uiterste maar ik had nog steeds hulpmiddelen nodig. Tja en dan? Niet alles is altijd merkbaar maar toch wel beter voor je. Maar als je er niets van merkt dat is de motivatie wel lastiger te vinden. Zeker als je het volgen van het dieet je best wat energie kost en daarnaast begon ik best wat dingen te missen, ik hou nou eenmaal van veel variatie en van allerlei lekkere dingen en dan bedoel ik niet perse ongezonde dingen maar gewoon eens echte pasta of een heerlijk broodje. Ook het buiten de deur eten vond ik ingewikkeld. Na een aantal weken heb ik dus ook besloten minder streng te zijn en volgens het ‘fodmap’ systeem af en toe iets te nemen wat buiten het dieet viel en te kijken of ik daar wat van merkte. Ik wilde het dieet in grote lijnen nog vasthouden maar ook weer van dingen genieten die niet in het dieet paste en ik wilde soms ook gewoon kunnen kiezen voor gemak. Dat eerste kopje koffie wat ik nam was de lekkerste die ik ooit gedronken had. Inmiddels drink zo nu en dan een kop koffie. Ook fijn was, toen het door omstandigheden makkelijker was om even ergens een hapje te gaan eten, dat ik een heerlijke burger bestelde, biologisch dat dan weer wel haha. Ik verwachte wel buikpijn mijn lichaam was tenslotte geen vlees meer gewend maar ook dit bleef uit. Zuivel neem ik nauwelijks want daarvan heb ik wel het gevoel dat het niet zo goed voor me is. Brood daarin tegen geniet ik vreselijk van. Al eet ik dit wel bewust minder dan voorheen. Met suikers wil ik ook blijven opletten maar die is lastig want daar ervaar ik echt als je iets neemt wil je meer. Dropjes onder het mom van keelpijn waren zo op. Kortom ik ga nu losjes met het dieet om maar blijf op mijn voeding letten. Ik hou het dieet in mijn achterhoofd, ik zorg dat ik voldoende gezonde dingen binnenkrijg. Soms als het te erg versloft trek ik de teugels aan en doe weer even een week heel streng, want ondanks dat ik er niet veel van merk hoop ik toch dat het op de lange termijn wel zijn effect heeft.

Frida

Bewaren

2 Replies to “Endometriose dieet 2”

 1. Hoihoi,
  Weer met veel plezier gelezen!
  Daarbij ook weer wat wijzer geworden over t dieet 😊 ik ben zo iemand die er langzaam naar toe leeft (zeg ik met een veel te lekker chocolaatje in m’n hand…) af en toe “zondig” ik… Anders is het dieet echt niet leuk!
  Wel wil ik je een leuke tip geven! Waar ik zelf ook enorm veel profijt van heb! Sinds kort ben ik lid van de Facebook pagina wilde eetbare planten, erg leerzaam en is weer meer variatie en uitdaging 😉 ik heb al veel lekkers voorbij zien komen!!!

  1. Hai Nathalie,
   Dank voor je complimenten doet een beginnende blogger altijd goed. Ben benieuwd of je het dieet nog helemaal wil gaan volgen en wat het jou dan eventueel oplevert. Klinkt super leuk die Facebook pagina. Daar ga ik ook eens een kijkje nemen.

Geef een reactie