Endometriose een auto-immuunziekte?

Omdat deze discussie af en toe op lotgenootgroepen te lezen is hier een korte uitleg.

Het is bijzonder belangrijk dat wordt opgemerkt dat in tegenstelling tot andere auto-immuunziekten, endometriose geen meetbaar auto-antilichaam hebben en niet reageren op bekende behandelingen voor auto-immuniteit. Er zijn studies gedaan met de bestaande medicijnen (anti-TNF en pentoxifylline) en men zag geen verandering in de symptomen.

Dus, tot op heden is er geen bewijs dat endometriose een auto-immuunziekte is. Omdat het weefsel is zonder auto-antilichaam met daarnaast het gebrek aan respons op bestaande behandelingen die aanzienlijke voordelen op andere auto-immuunziekten hebben, en dus nu niks uithalen. Dit betekent ook dat geneesmiddelen zoals Steroiden (bijvoorbeeld prednison) en methotrexaat die worden gebruikt voor auto-immuniteit niet gunstig werken voor vrouwen met endometriose is.
Net als over endo zelf hebben ze nog niet alle antwoorden op dit gebied van auto-immuun en voor een onderzoek als dit is en blijft het belangrijk om te bepalen wat de exacte rol is van het immuunsysteem bij endometriose.

Wat is dan nu eigenlijk een auto-immuunziekte?
Auto-immuun betekent dat het menselijk immuunsysteem zich tegen de mens zelf richt. Een auto-immuunziekte treedt op als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als nog goed functionerende cellen worden aangepakt. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen.

Maar er is ook sprake van een auto-immuunziekte als bij het opruimen van wél overbodig geworden celresten toch ontstekingsverschijnselen ontstaan, zoals koorts, zwellingen, roodheid, pijn of ziektegevoel.

Het is bekend dat vrouwen die endometriose hebben toch daarnaast een auto-immuunziekte hebben. Er is wel degelijk een link tussen endo en auto-immuunziektes.

Bij o.a. extreme vermoeidheid is het aan te raden om je bloed te laten onderzoeken. Houd je restverschijnselen, val je zo maar af, kom je zo maar kilo’s aan, blijf je extreem moe, blijf je koorts houden die onverklaarbaar is etc. Dan is het raadzaam je echt te laten onderzoeken.

Lianne

Bron: RadboudUmc, dr Jason Abbott en PubMed

Geef een reactie