Endometriose en fertiliteit

Endometriose en fertiliteitEndometriose en fertiliteit

Vrouwen met endometriose en die een kinderwens hebben, wordt aangeraden niet te lang te wachten met proberen zwanger te worden. Maar vrouwen met endometriose en een kinderwens lopen vaak tegen de vraag op, kan ik op een natuurlijke manier zwanger worden? Zo niet, wat zijn de vervolg stappen en wanneer word er overgestapt op iui of ivf.

Endometriose is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen boven de 25 jaar. Bij 40% van alle vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is endometriose de oorzaak. Endometriose is een factor die de vruchtbaarheid kan beïnvloeden, het betekent niet dat alle vrouwen met endometriose onvruchtbaar zijn. Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans is dat je vruchtbaar blijft en zwaardere ingrepen voorkomen kunnen worden. Hoe ernstiger en hoe uitgebreider de endometriose, hoe kleiner de kans om zonder medische hulp zwanger te worden.

Er zijn een aantal oorzaken voor het uitblijven van een zwangerschap aan te wijzen. Eén daarvan is dat de endometriose zich vastzet op de eierstokken, zo dat dit het loslaten van een eicel verhindert. Een andere oorzaak kan zijn dat de eileiders verkleefd zijn geraakt, dat wil zeggen dat de wanden van de eileider aan elkaar vastzitten. Ook is het mogelijk dat de eileider weinig beweeglijk is (bijvoorbeeld door verklevingen of littekenweefsel), waardoor deze zich niet naar de eierstok toe kan bewegen om het eitje op te vangen. Het kan ook zo zijn dat het bevruchte eitje door een cyste belemmerd wordt bij het innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder. Mogelijk speelt er dan de aanwezigheid van chronische ontstekingsprocessen in de buikholte ook een rol. Dit en potentiële andere oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij endometriose worden onderzocht.

Er spelen dus een hoop factoren mee, afhankelijk van de duur van de kinderwens, de leeftijd van de vrouw, de ernst van de endometriose en of er een eisprong optreedt, of de eileiders open zijn en of het embryo kan innestelen in de baarmoeder. En op basis daarvan word er met de arts verschillende mogelijkheden besproken.

Het verwijderen van cystes en verklevingen door middel van laparoscopische chirurgie, kan de mogelijkheid bieden op een zwangerschap via de natuurlijke weg.

IUI behandeling Een van de mogelijkheden is IUI.  IUI staat voor intra-uteriene inseminatie wat binnenbrengen van zaad in de baarmoeder betekent. IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling, waarbij het bewerkte zaad van de man door middel van een katheter rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. De bewerking van het zaad van de man vindt plaats in een laboratorium en daarbij worden de meest optimale zaadcellen eruit gefilterd. Deze worden binnen een zeer kort tijdsbestek ingebracht in de baarmoeder van de vrouw. Het verschil met een ‘normale’ kunstmatige inseminatie is dat het zaad een kortere weg hoeft af te leggen. Bij andere kunstmatige inseminaties kan het zaad ook hoog in de vagina of in de baarmoederhals worden ingebracht. Omdat het zaad bij IUI in de baarmoeder wordt ingebracht hoeft het een kortere weg af te leggen naar de eicel. De kans op bevruchting neemt hierdoor toe. IUI is de meest uitgevoerde vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland. Een voorwaarde voor het slagen van een IUI-behandeling is dat de eileiders doorgankelijk zijn.

Ivf behandeling Mocht IUI niet mogelijk zijn, of is na iui nog geen zwangerschap ontstaan dan kan voor In Vitrofertilisatie (IVF) worden gekozen. Bij deze behandeling worden, met behulp van hormoonstimulatie, bij de vrouw meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping gebracht. Deze worden met een holle naald, onder echoscopische controle, uit de follikels (eiblaasjes, waarin zich de eicellen bevinden) gezogen: de zogenaamde follikelpunctie. Vervolgens worden ze in het laboratorium samengebracht met sperma en wordt er afgewacht of de bevruchting plaatsvindt. Als dat inderdaad gebeurd, worden twee tot vijf dagen na de follikelpunctie een of twee embryo’s (afhankelijk van de leeftijd en het aantal voorafgaande IVF-pogingen) met een slangetje in de baarmoeder teruggeplaatst (embryotransfer). Daarna moet worden afgewacht of innesteling van één of beide embryo’s optreedt.

Top 25 welk ziekenhuis scoort het best met ivf in NL:

1 UMC, Utrecht
2 MC Kinderwens,Leiderdorp
3 AMC, Amsterdam
4 St.Elisabeth TweeSteden, Tilburg
5 Nij Geertgen, Elsendorp
6 Isala Kliniek, Zwolle
7 St.Antonius, Utrecht & Nieuwegein
8 St. Franciscus Gasthuis, Rotterdam
9 Radboud UMC, Nijmegen
10 UMC, Groningen
11 VUmc, Amsterdam
12 Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem
13 Nij Barrahus, Wolvega
14 Flevoziekenhuis, Almere
15 Medisch Centrum Alkmaar
16 Reinier de Graafgroep Diaconessenhuis, Voorburg
17 Meander MC, Amersfoort
18 Medisch Centrum Leeuwarden
19 Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch
20 Maxima MC, Veldhoven
21 LUMC, Leiden
22 Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
23 Albert Schweitzer Ziekenhuis, Zwijndrecht
24 St.Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam
25 Nij Smellinghe, Drachten

In mijn volgende blog zal ik mijn ervaring delen over onze weg om mama en papa te mogen worden.

 

Groetjes Heidy

Bronnen:

Tijdschrift Opzij

http://www.spreekuurthuis.nl/themas/endometriose/informatie/gevolgen_voor_de_vruchtbaarheid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Intra-uteriene_inseminatie

www.endometriose.nl/vruchtbaarheid/ivf-icsi

Bewaren

Geef een reactie