Endometriose in de navel

Code Geel nieuwe navel endometriose

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, is er bij mij endometriose in de navel geconstateerd. Voorheen wist ik überhaupt nog niet wat endometriose was. Totdat er een klein bloedplekje in mijn navel zat. Ik dacht dat ik me misschien gekrabd had of dat er een vliegje mijn shirt in was gevlogen (het was zomer). In het begin had ik ook niet door dat mijn navel ging bloeden rondom mijn menstruatie.

Met elke menstruatie en na 6 IUI pogingen, begon mijn navel meer en meer te bloeden en pijn te doen. Mijn toenmalig gynaecoloog zei dat endometriose in de navel niet mogelijk was en maar zwanger moest worden. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan. In de Nederlandse literatuur kon ik niet veel vinden, dus heb ik Amerikaanse wetenschappelijke artikelen opgezocht via Pubmed. (Door mijn werk als logopedist ben ik redelijk thuis in Engelse vaktermen op het gebied van lichaam en gezondheid). Er is heel veel te vinden over endometriose. Ik kwam er echter al snel achter dat een bloedende navel niet zo vaak voorkomt.

Een paar feiten.

Het ontstaan
Het eerste geval van endometriose in de navel is geregistreerd in 1886. Tussen 1953 en 2008 zijn er slechts 81 casussen beschreven in medische artikelen wereldwijd.

Endometriose in de navel kan spontaan ontstaan, net zoals het ergens anders in de buikholte kan groeien. In de meeste gevallen ontstaat endometriose in de navel door littekenweefsel (na bijvoorbeeld een eerdere kijkoperatie, ongeval of een navelpiercing).

De grootte van een endometriose “nodule” (soort bultje) in de navel kan variëren van een paar mm tot wel 3 cm.

In de meeste gevallen zit de endometriose onder de huid en is van de buitenkant niet zichtbaar. Soms kan het echter zijn dat de bultjes naar buiten groeien (dit was bij mij het geval. Zie foto). Zodra de menstruatie eraan kwam, werden de bultjes groter en donker van kleur.

De klachten
Van alle vrouwen met endometriose heeft 0,5% – 1% endometriose in de navel. Buiten de navel ziet het uit als een rood-bruin bultje dat tijdens, maar ook buiten de menstruatiecyclus kan bloeden. De navel kan pijn doen (constant of stekende pijn), jeuken en soms een vervelende geur afgeven. Let op! Je hoeft niet (al) deze klachten te ervaren om endometriose in je navel te hebben. In de meeste gevallen is van buitenaf niet te zien dat de Endometriose (ook) in de navel zit. Het is daarom voor de arts erg lastig om de juiste diagnose te stellen.

De behandeling
Behandeling van endometriose in de navel bestaat meestal uit het chirurgisch verwijderen van het endometrioseweefsel. In sommige gevallen is ook een reconstructie van de navel nodig. Dit wordt bij voorkeur gedaan door een plastisch chirurg of een maag/darm oncoloog i.v.m. de grote kennis van de buikwand.

In mijn geval waren zowel de gynaecoloog als de maag/darm oncoloog aanwezig bij de operatie.

Hoe ziet dat dan uit?Endometriose in de navel
Hiernaast een foto van mijn navel VOOR de laatste operatie.

Het donkere bultje is een endometriose bultje gevuld met bloed. Ernaast zijn nog meer bultjes te zien. Het litteken is ontstaan door de eerste kijkoperatie. Het licht roze rondje daar onder is het litteken van een navelpiercing (waarschijnlijk bij mij de oorzaak).Endometriose in de navel

Tijdens de operatie is al het endometrioseweefsel weggehaald. Rondom is er ook gezond weefsel weggenomen om nieuwe aangroei tegen te gaan. Zoals op de foto hiernaast te zien is, loopt het litteken van het diepste punt uit mijn navel omhoog/naar buiten. Mijn navel is nu minder diep en wat smaller.

Conclusie
Endometriose kan zich in je navel bevinden zonder dat je het merkt. Bij sommige vrouwen geeft het klachten. Niet elke arts is hiervan op de hoogte. Ga vooral af op wat je lijf je vertelt en volg je gevoel. Als je het niet vertrouwt kun je een second opinion aanvragen en/of zelf op onderzoek uitgaan!

Niky

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699952/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3006115/

5 Replies to “Endometriose in de navel”

 1. Wauw, wat een mooi verhaal!
  Ik heb het zelf ook al twee keer in mijn navel gehad, beide keren geopereerd. Eerste keer kijkoperatie wat later toch buikoperatie werd en tweede keer operatie van de navel.
  De klachten die je omschrijft zijn heel herkenbaar (bloedende, stinkende navel, langzaam vollopend met bloed). Bij mij knapte de navel ook regelmatig en dan stroomde het bloed eruit. Dat was akelig, maar ook fijn dat de druk eraf was en het iets beter ging met de pijn.
  Het blijft een vervelende ziekte.
  Hopelijk wordt ie wel bekender en wordt er in de toekomst eerder de diagnose gesteld en ingegrepen.

  1. Heftig zeg Manon! Ik hoop dat je nu klachtenvrij bent! Mijn navel gaat tot nu toe goed.
   Bedankt voor je bericht!
   Liefs!

   1. Jouw verhaal komt mij bekend voor. Ik heb ook reeds een tijdje last van pijn aan mijn navel. Er niet echt aandacht aan besteedt tot het ook begon te bloeden en er een bultje in te voelen was. Een paar keer naar de huisarts geweest en ze zei me dat het gewoon een ontsteking was en het wel zou weggaan. Gewoon ontsmetten en dan zou het wel beteren. Niet dus. Nu was het mij opgevallen dat het ook bloedde tijdens mijn menstruatie. Toen heb ik de link gelegd en met de gynaecoloog contact opgenomen.
    Zij heeft mij naar een endometriosespecialist gestuurd, nu inmiddels 2 onderzoeken gehad en volgende woensdag gaan ze het bespreken wat ze gaan doen. Ben benieuwd. Vindt het toch een beetje eng. Zeker omdat er inderdaad heel weinig over terug te vinden. Ze vinden het ook raar dat het aan mijn navel is omdat ik nooit een operatie gehad heb of zo. Nu nog een paar dagen afwachten.

 2. Hey !
  Ik lees dit nu en ben er vandaag achter gekomen dat ik in mijn navel ( waar ik navelpiercing had ) een groot bultje heb en inderdaad mijn menstruatie komt er aan, en het is aan het puntje rood en gevoelig nou weet ik niet of we het zelfde hebben maar heb je wat tips ? Dokter of niet ? En hoe ik t beste schoon kan houden tot die tijd

  Liefs

  1. Hoi Melisa,

   Ben je al bekend met endometriose? Dan zou ik bij twijfel altijd een afspraak bij je behandelend arts maken. Als je niet bekend bent met endometriose zou ik eerst langs de huisarts gaan als je hier over twijfelt. Ik hoop dat het meevalt voor je!

   Groetjes!

Geef een reactie