Endometriose, tijdelijke menopauze door GnRH.

De GnRH-analogen (zoals Lucrin®, Decapeptyl® en Zoladex®) bestrijden endometriosehaarden doordat ze de eisprong en de productie van oestrogeen door de eierstokken onderdrukken. De lage oestrogeenspiegel in het lichaam zorgt ervoor dat de endometriosehaarden niet langer gestimuleerd worden om te groeien en elke maand af te breken, zodat ze langzaam slinken en ‘opdrogen’. De bijwerkingen die je ervan krijgt lijken op de verschijnselen die je ook hebt als je in de menopauze komt. De meest gebruikte GnRH-analogen zijn Lucrin en Zoladex.

Hoe werkt het precies?
Het is een complex verhaal dat ik misschien het beste kan uitleggen met de vergelijking van een bedrijf.
Je eierstokken/eileiders zijn de fabriek; deze produceren de eicellen en draaien zonder GnRH op vol vermogen. De fabriek wordt aangestuurd op afstand door de directie in de vorm van je hypofyse. Zij geeft de opdracht tot de aanmaak van eicellen.
Als je gaat beginnen met Lucrin of Zoladex zorgt dit medicijn ervoor dat er geen opdrachten meer naar de fabriek gaan. De fabriek wordt niet meer aangestuurd door de directie en de productie gaat omlaag. In het begin gaat de fabriek als reactie eerst heel hard werken, er komt immers geen opdracht meer vanuit het bestuur dus gaan ze zelf aan de slag. Uiteindelijk komt dit helemaal stil te liggen en dit zorgt ervoor dat je in een tijdelijke overgang komt.

Lucrin
Geschiedenis van Lucrin? Oorspronkelijk is Lucrin ontworpen
als chemotherapiemedicijnen07 geneesmiddel voor de behandeling van prostaatkanker. Lucrin werd in 1990 voor de behandeling van endometriose goedgekeurd en in 1995 voor de behandeling van vleesbomen. Het is nooit officieel goedgekeurd voor gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen maar artsen zijn het bij IVF gaan gebruiken bij vrouwen met endometriose. Lucrin is een injectiespuit met vloeibare medicatie.
Het is er als maandelijkse 3,75 mg schot of elke 3 maanden 11.25mg.

Zoladex
De Zoladex zit in een staafje van een paar millimeter. Die wordt ingebracht met een injectienaald en het implantatiestaafje wordt onder de huid inbracht. Meestal onder de huid van je buik. Het staafje geeft het hormoon gedurende een aantal weken af.
Afhankelijk van de hoeveelheid in het staafje heb je 1 keer per 4 weken of 1 keer per 12 weken een nieuw staafje nodig.
Zoladex LA depot inj 10.8 mg4d02bbc8-a729-4bb3-beee-a0b600fa937d
Bijwerkingen:
Tijdelijke verergering van buikpijn en menstruatiepijn. Dit noem je een flare up ( Flare-up effect )
De bijwerking waar vrijwel iedereen last van heeft zijn opvliegers en zweten.
Verder komt veel voor, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, stemmingswisselingen, nervositeit, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, angst, opgewonden gevoel, slaperigheid, rugpijn, pijn in de gewrichten, spierpijn, spierkramp, stijve nek en pijn in armen of benen. Een hele lijst met bijwerkingen die je gelukkig niet allemaal tegelijk krijgt.

Botten:
Een serieuze bijwerking wat gevolgen op langere termijn heeft, is het brozer worden van je botten door het verlies van botweefsel (osteoporose). De kans dat je botten zich herstellen is groot als je het korter dan 6 maanden gebruikt. Na stoppen herstelt het botverlies zich dan binnen 9 maanden. Als je op jonge of middelbare leeftijd langere tijd de medicatie hebt gebruikt, heb je later meer kans op botbreuken door botontkalking. Veel artsen zullen hierdoor met een add-back therapie starten. Dit is een dagelijkse pil ( Livial ) die je kunt nemen om een kleine hoeveelheid progestageen terug in je lichaam te brengen, met als doel het verminderen van het de effecten van het geneesmiddel.

Eigen ervaring
Op mijn 16de heb ik mijn eerste Lucrin injectie gekregen, als voorbereiding op een operatie. Zonder duidelijk te weten wat Lucrin is en wat het doet. Dit heeft veel invloed gehad in die tijd. Ik heb het als heftig ervaren en ik vind dat artsen meer voorlichting moeten geven voor gebruik. Inmiddels ben ik 28 jaar. Met af en toe een pauze heb ik tien jaar Lucrin gebruikt. Het heeft mij enorm veel gebracht. Minder pijn en minder groei van endometriose doordat ik geen menstruatie meer had. Rust in mijn buik waardoor ik heb kunnen studeren, een leuke baan heb gekregen en kan werken. Toch krijg ik elke paar jaar de kriebels om ermee te stoppen omdat de bijwerkingen helaas intens zijn. Na een aantal jaar kan ik goed omgaan met de opvliegers, de extra kilo’s neem ik voor lief. Maar de stemmingswisselingen blijf ik vervelend vinden. Boos worden om niks, vervolgens alles inhouden omdat ik weet dat het bij mezelf ligt en niet bij de ander. Mijn manier van denken is behoorlijk zwart wit, wat versterkt wordt door de hormonen. Lichamelijk merk ik dat ik meer pijn heb in mijn gewrichten. Lang staan is geen optie meer met de pijn in mijn bekken. ’s Nachts wordt ik vaak wakker omdat ik pijn krijg in mijn gewrichten en dus in een andere houding moet gaan liggen.
Sinds een jaar werkt Lucrin niet meer voldoende. In maart 2015 ben ik geopereerd en daarna ben ik overgegaan op het Zoladex implantaat. Qua bijwerkingen merk ik wel wat verschil in vergelijking met de Lucrin. Dit houdt in dat mijn wereld wat donkerder wordt. Alles kost meer moeite. Mijn energielevel is nog lager (wist niet dat hij nog lager kon).
Afgelopen oktober heb ik in overleg met mij arts besloten om te stoppen met deze heftige medicatie. Ik wilde graag proberen of de pil voldoende kon zijn om de pijn en de endometriose tegen te houden. In oktober mijn laatste injectie gekregen. Twee weken geleden is de ellende weer begonnen. Bloedingen, heftige pijn en daardoor overgeven. Dus weer de medische molen in. Echo’s, MRI, en veel onderzoeken. Afgelopen maandag weer een Zoladex injectie moeten zetten helaas. Endometriose maakt teveel kapot. En het bizarre, ondanks alle bijwerkingen en de zwarte wolken die er nu weer hangen, keek ik er naar uit om weer Zoladex te krijgen.

Mijn advies:
Laat je goed voorlichten door je arts. Laat je niet zomaar alles voorschrijven. Lees je goed in. Soms is is het nodig om dit soort medicatie te gebruiken, maar weet wat je kan verwachten zodat je snapt wat er met je gebeurd.

110987 (1)

www.endometriose.nl

 

6 Replies to “Endometriose, tijdelijke menopauze door GnRH.”

 1. Helaas werkt niets bij mij ik kreeg nog steeds kraanlekkages aan bloedingen. Ik heb altijd pijn. Heb overal problemen mee. Heb geen vriend ben nog maar ondertussen rammelen de hormonen voor een kindje. hopelijk komt het ooit

  1. Wat vervelend Nora. Ben je onder behandeling bij een Endometriose specialist? Veel sterkte!

 2. Hi,
  Ik vroeg me af of jij zelf al die jaren ook zgn. add-back therapie kreeg? Ik heb vorig jaar 4 maanden Lucrin gekregen zonder Livial, maar het is nu weer bal en dus ben ik deze week weer met Lucrin gestart, maar dit keer overweeg ik toch ook om Livial te vragen. Al denk ik wel, hoe minder troep in mijn lijf hoe beter. Maar in dit geval zou het wel eens beter kunnen zijn iets te nemen om een paar van de negatieve effecten van Lucrin tegen te gaan…

 3. Hoi Dafne,
  Ja, ik ben vrij snel begonnen met add-back therapie. Meeste artsen adviseren het na 6 maanden gebruik. Livial heeft zeker ook nadelen en bijwerkingen, maar de bijwerkingen van de Lucrin kunnen ook behoorlijk vervelend zijn. Maar misschien even met je arts overleggen wat hij ervan zegt?
  Sowieso vervelend dat je weer moet gaan starten. Veel succes!

  1. Hi Ada,
   Dank voor je reactie. Het gaat dit keer waarschijnlijk om een periode van 2-3 maanden en dan zit ik dus aan de max van 6 maanden die in de bijsluiter genoemd wordt voor de behandeling van endometriose. Ik heb het gevoel dat mijn arts het ook met tegenzin voorschrijft. Het is echt kiezen tussen twee kwaden: de endo-klachten of de Lucrin-bijwerkingen, beiden met alle gevolgen van dien. Ik ben door een endometrioom van 9 cm al een eierstok kwijt en nu zitten er aan de andere kant ook twee (gelukkig nog relatief kleine) endometriomen. Het is dus een kwestie van tijd voor er een hele grote ingreep moet plaatsvinden om zoals de artsen het noemen “mijn hele buik te saneren”.
   Vind jij het niet eng om de Lucrin/Zoladex zoveel langer dan 6 maanden gebruiken?

 4. Hi allemaal,

  ik ben 26 jaar en heb een vorm van diep infiltrerende endometriose in de darmen. De gynaecoloog zij dat het verstandig is om met lucrin te starten totdat ik geopereerd moet worden.

  Ik ben nu 3 maanden verder en de bijwerkingen zijn intens. Misselijkheid, braken en migraine beeinvloeden mijn dagelijks leven zo erg dat ik vaak thuis moet blijven en al 10 kilo ben afgevallen omdat ik weinig tot niets kan eten.

  Is er iemand die hier ook in zulke maten last van heeft?

Geef een reactie