Energieboosters

Ik dacht eens een keertje wat positief te schrijven. Kwestie van eens niet negatief uit de hoek te komen wat betreft endometriose. Hoewel ik nog steeds die chaos in het hoofd heb, probeer ik weer de touwtjes in handen te nemen. Ik wil die endometriose niet laten winnen. Daarom ging ik op zoek om weer wat meer energie te krijgen ondanks alle medicatie en pijn.

Energieboosters

Er zijn hier ongetwijfeld al wat blogs gepasseerd betreffende sporten en endometriose. Ik denk zo onmiddellijk aan Jolanda die bijvoorbeeld haar paaldansen heeft. Emmie die aan bodypump, yoga en dansen doet. Ik doe aan paardrijden en recent ook lopen en HIIT training. Paardrijden doe ik al sinds ik me kan herinneren. Hoewel dit me altijd veel plezier heeft gegeven, heb ik er pas een echte passie aan over gehouden toen ik Triomphe kocht. Dit is alweer enkele jaren geleden. We hebben samen veel meegemaakt. Goede en slechte dingen. Zo gaat dat… aan al het goede zal telkens ook wat negatief aan vast hangen. Dat is altijd de keerzijde van de medaille. (Je merkt vast wel dat ik eerder een pessimist ben dan een optimist. Hiervoor heb ik mijn echtgenoot die mijn positieve pool is, gelukkig!)

Als ik op stal ben bij de paarden en de geur van het hooi, gras en zwetende paarden ruik, voel ik me opperbest. Ik krijg dan een gelukzalig gevoel en word weer naar mijn kindertijd gekatapulteerd. Terug naar de boerderij van mijn bomma en bompa. Dat geeft me voldoening en energie. Ook als ik weer op Triomphe zit en een oefening doe die voor ons beiden moeilijk blijkt. Na een tijdje lukt die oefening dan en voel ik me zo trots. Zowel op Triomphe als mezelf. We hebben doorgezet en zijn geslaagd! Dat geeft me ook energie.

Onlangs ben ik ook terug beginnen lopen met een vriendin. Diens partner en mijn echtgenoot zijn ons dan gevolgd. Met ons vieren én Nuka (onze hond) die samen met mij loopt, doen we telkens de Fit-o-meter van Brogel. Een mooi looppad midden in het bos. De lucht is daar zalig, zeker als het net geregend heeft. Aan het begin had ik het moeilijk. Echter eens je lichaam de energie hervindt, voel je jezelf als herboren. Eveneens heb ik zondag voor het eerst een HIIT training meegedaan. Al bij al niet veel moeten stoppen! Hoewel ik nu zo stijf als een hark ben, voel ik me wel wat beter. Ik heb ook iets minder pijn van de endometriose lijkt me.

Geluksboodschappers in het brein

De snellere bloeddoorstroming die je krijgt wanneer je sport, is voordelig voor je brein. Vrijwel onmiddellijk zullen je hersencellen functioneren op een hoger niveau, waardoor je alerter en energieker bent tijdens het sporten en meer gefocust bent achteraf.

Daarnaast worden ook een reeks neurotransmitters (dit zijn chemische boodschappers) in je hersenen geactiveerd, waaronder endorfines. Deze endorfines zorgen voor een euforische gevoel dat ook wel de ‘runner’s high’ genoemd wordt. Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse. Niet alleen tijdens lichamelijke inspanning, maar ook tijdens opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme worden deze geproduceerd. Endorfine is de grootste geluksboodschapper in ons brein en tevens een natuurlijke pijnstiller.

Ook serotonine helpt dit goed gevoel te creëren. Serotonine is ook een neurotransmitter en wordt ook wel het zelfvertrouwen molecuul genoemd. Mensen bij wie deze neurotransmitter rijkelijk stroomt hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zich. Een tekort aan serotonine heeft gevolgen voor het goed functioneren van het lichaam.

  • Slaaptekort: uit serotonine wordt melatonine gemaakt. Melatonine is verantwoordelijk voor het inslapen. Ook is het een antioxidant. Mensen met een tekort aan melatonine hebben een onrustige slaap en slapen moeilijk in. Ook is de slaapfase is korter dan normaal.
  • Onrustig en opgejaagd gevoel: Serotonine is de tegenhanger van dopamine en adrenaline, neurotransmitters met een opwekkende werking. Wanneer er een tekort aan serotonine ontstaat, krijgen de opwekkende neurotransmitters de overhand. Dit veroorzaakt een opgejaagd en onrustig gevoel.
  • Depressiviteit: door een tekort aan serotonine kan een depressie ontstaan.
  • Migraine: chronische aanvalsgewijs hoofdpijn en spanningshoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een tekort.
  • Chronische klachten: door een tekort aan serotonine worden diverse lichaamsfuncties verstoord. Hierdoor kunnen er chronische klachten ontstaan zoals chronische vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, fibromyalgie of spierkrampen.
  • Lage pijngrens: door een tekort aan deze neurotransmitter wordt de pijngrens verlaagd.
  • Obsessief gedrag

Bron

Door te sporten worden deze positieve neurotransmitters in kleine hoeveelheden geproduceerd. Je moet natuurlijk geen wonderen gaan verwachten. Maar alle kleine beetjes helpen toch?

Verder is het belangrijk dat we steeds een doel voor ogen houden. Met het sporten wil ik weer wat fitter worden. Wanneer ik merk dat ik de volgende keer op de fit-o-meter 1100 meter in één stuk kan uitlopen i.p.v. die 800 meter aan de start, krijg ik een trots gevoel. Eveneens wat ik hierboven beschreef. De uitdagingen die ik met het paard ken en de doelen die we samen bereiken. Het geeft me de energie om door te gaan. Ondanks de slechtere dagen en de dagen dat ik immens veel pijn heb. Dopamine wordt ook wel de belonings- of anticipatiemolecuul genoemd. Het komt vrij als wij onze doelen proberen te bereiken. Het laat ons zoeken naar zaken die ons plezier en vreugde geven. Heel vaak komt dit hormoon ook vrij als we lekkere (vaak ongezonde) dingen eten. Ik probeer dit laatste wat in te tomen en in te ruilen voor het sporten… .

Wat ik nu dus doe om mijn endometrioseklachten van o.a. vermoeidheid, pijn en depressie tegen te gaan, is sporten, gezond eten en véél knuffelen. Dit laatste om het oxytocine hormoon of knuffelhormoon te produceren. Intimiteit, vertrouwen en vriendschap zijn enorm belangrijk voor ons welzijn. Niet alleen knuffelen met mijn echtgenoot, maar ook met mijn hond en paard of zelfs met vriendinnen. Ook af en toe wat zelfzorg en een lekker warm bad kunnen dit hormoon produceren.

We moeten geluk zeker wel onderscheiden van genot. Genot is herkenbaar aan een bom van neurotransmitters als dopamine, serotonine en adrenaline. Genot als in het bevredigen van je snoepverslaving of seksuele drang, kan erg intens zijn, maar leidt vaak tot een korte, vluchtige kick die daarna al snel een gevoel van leegte achterlaat. Onder geluk verstaan we vaak een wat langduriger en milder karakter dan genot. Vooral een flinke dosis endorfines draagt daaraan bij: die gaat samen met een gevoel van acceptatie, vrede en liefde. Geluk en liefde liggen daarom dicht bij elkaar.

Bron 

Yoga lijkt ook een zeer heilzame sport te zijn. Veel mensen die ik ken met endometriose en of depressies, doen aan yoga. Overigens hoeft dit niet duur te zijn; je kan dit gemakkelijk thuis doen.

Heb jij zo een bepaalde energiebooster? Ik hoor het graag!

Liefs

Sandy

tekst over sterkte

 

Geef een reactie