Gaap…….. Lukt het wel of lukt het niet?

Code Geel gaap endometriose

7:10 de wekker gaat. Word ik nu echt pas wakker van de wekker? Ik ben er gewoon een beetje van in de war. Afgelopen nachten waren een drama. Ik kon maar niet in slaap komen. Elk uur voorbij zien komen en dan uiteindelijk rond een uur of 5 in slaap vallen; om vervolgens om 8 uur weer wakker te zijn.
Maar goed; nu dus een heerlijke nachtrust gehad. Ik kom mijn bed uit en mijn drie katten staan gelijk rond mijn enkels te dansen. “Goedemorgen kanjers, jullie ook lekker geslapen?” Elke ochtend volgt daarna hetzelfde ritueel. Ze krijgen allemaal een stukje kipfilet en de bakjes met brokjes worden gevuld. Aan mijn lijf merk ik ook dat ik een betere nachtrust heb gehad. Hoewel mijn onderrug en bekken wel wat pijnlijk zijn.

                                                            gaap
Afgelopen weken ben ik begonnen om meer inzicht te krijgen in het innemen van mijn, toch wel, zware pijnstilling. Ik heb daarvoor een pillendoos gekocht. Elke avond vul ik deze doos met de medicijnen die ik de volgende dag weer in moet nemen. Mijn lichaam is inmiddels zo afhankelijk geworden van de medicijnen dat als ik een keer oversla mijn handen en benen onrustig worden en beginnen te trillen. Doordat ik nu alles per dag uit tel weet ik precies wat ik al op heb en wat ik nog mag.
Een vervelende bijwerking van als die zware pijnstilling is dat de stoelgang niet meer met regelmaat plaatsvindt. Iets dat heel lastig en vervelend is en toch ook wel voor extra klachten zorgt. Naast mijn pijnstilling heb ik dan ook medicijnen om mijn stoelgang beter onder controle te houden. Toch was het afgelopen week een drama. Uiteindelijk weer ruim 5 dagen geen normale stoelgang. Op advies mijn medicatie wat opgehoogd. En verder natuurlijk gelet op het drinken van voldoende water en proberen naar buiten te gaan om wat te lopen, zodat je toch aan een beetje aan je beweging komt. Ik was zelfs zo hopeloos dat ik yoghurtjes kocht die zouden werken bij het verbeteren van je stoelgang. (En ik vind zuivelproducten als yoghurt, kwark en melk heeeeeeeeeeeeeeeeel vies!)

Hoe het slapen de rest van de week ging? De nachten waren weer een drama. Echt tot 3 a 4  uur wakker liggen, soms nog langer. Ik wil zelf een normaal dagritme aanhouden, dus ga er altijd rond 8 uur uit. Soms gebeurt het wel dat ik overdag dan toch even in slaap val op de bank. Ik ga eigenlijk vrijwel nooit in bed liggen overdag. Dat voelt voor mezelf niet goed. Als het echt niet gaat, ben ik natuurlijk wel zo lief voor mezelf om het dan toch wel even te doen. Maar ik bouw niet standaard een middagdutje in. Hoofdpijn heb ik zeer regelmatig. Hebben jullie daar ook veel last van? Ook daar krijg ik niet echt grip op. Is het hormonaal? Is het stress? Is het te weinig slapen? Mijn hoofdpijn blijft een groot raadsel.
Als ik weer zo’n waardeloze nacht heb, maak ik er maar het beste van. Soms wat lezen, af en toe wat terugkijken op mijn tablet. En jawel, ik heb ook nog weleens een “crackertjesdate” met mijn liefde. Zitten we 4 uur ’s nachts samen aan een crackertje en thee om vervolgens nog een poging te wagen om te gaan slapen. Allebei slaapdronken, haren door de war, oogjes op half zeven. “Liefde is….. Samen een crackertje eten om 4 uur in de nacht!”
Van een ochtendhumeur heb ik gelukkig nooit last. Altijd vrolijk bij het opstaan. Soms zelfs nog een vrolijke noot uit mijn mond. Elke dag is mooi genoeg om er het beste van te maken. “Als het tenslotte niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!”

Hennie 

Geef een reactie