Gastblog: Op de stoel bij… de psycholoog

Daar had ik dan twee weken later een afspraak bij de psycholoog staan. Gelukkig kon ik snel terecht, want het ging niet zo goed me. Zoveel vragen, angsten en onzekerheden kwamen er boven drijven. Werken lukte mij niet meer, ik zat nog te vol met emoties en kon me niet meer concentreren.

Toch vroeg ik me af of dat psychologen ding wel wat voor mij was. Op papier kan ik me wel uitdrukken, maar in mijn hoofd maalt het door, soms veel te veel. Maar om tegenover een wildvreemd iemand mijn gevoelens en gedachtes uiten? In mijn naaste omgeving vind ik het best lastig om hierover helemaal open in te zijn. Ik besloot dat het daarom juist goed voor me zou zijn om zo alles een plek te geven en erover te leren praten.

Daar stapte ik dan toch binnen bij de psycholoog. Een gebouw, dat eerder lijkt op een Scandinavisch vakantiehuis, met hoge ramen en lange gordijnen die iets opwaaiden door de wind, een groot bureau en twee comfortabele stoelen. Precies zoals in de film dacht ik. Hij begon met een intake af te nemen. Maar in de eerste zin voel ik al een enorme brok in mijn keel, waarna een complete waterval volgde.

Want wat staat me allemaal te wachten? Nu voel ik me goed en is mijn menstruatie te doen, maar het is chronisch. Is het goed te behandelen? Wat zijn de voor- en nadelen van een operatie? Zal ik zware hormoonkuren gaan krijgen voor onze kinderwens? Is onze relatie hiertegen bestand? Zal ik veel pijn krijgen in de toekomst en hoe zal ik dan dagelijks functioneren? Ook lees ik dingen als mogelijke pijnen bij het vrijen, darm- en blaasproblemen, complicaties bij operaties, etc, etc. Ik wil dit allemaal niet. Om nog maar niet te spreken over de angst om mogelijk ongewenst kinderloos te blijven en geconfronteerd worden met iedereen die moeiteloos zwanger lijkt te worden in onze omgeving.

Gelukkig vertelde de psycholoog me hierbij te kunnen helpen en daarvoor een EMDR behandeling nodig is om dit alles lichter te maken voor me. Want jeetje wat klink ik ook negatief en wat denk ik veel te veel na nu ik dit zo schrijf. In een volgende afspraak zal ik direct met de EMDR behandeling starten.

De volgende keer mag ik meelopen naar de andere kant van de kamer waar ik in een relaxstoel mag gaan zitten. Ik krijg een dekentje over me heen die is opgewarmd door het gaskacheltje die naast me staat. Hier kon ik wel even lekker vertoeven! Ik moet vervolgens ontspannen gaan zitten en hoef alleen maar zijn vingers te volgen en te luisteren naar zijn stem. Wat afgewisseld wordt met de vraag mijn ogen te sluiten, me weer te ontspannen en te blijven luisteren naar zijn stem. In mijn beleving telt hij na ongeveer tien minuten vanaf drie terug om weer terug te komen in het hier en nu. Ik voel me duizelig en voel ook daadwerkelijk dat ik van ver moet komen.

Inmiddels heb ik vier EMDR behandelingen gehad en kan ik zeggen dat het werkt. Ik voel me sterker en sta positiever in dit traject. Inmiddels ben ik weer volop en met plezier aan het werk. Ik weet dat ik er nog niet ben, maar dat dat komt. Ben je benieuwd naar wat EMDR precies doet, op internet kun je hier veel over vinden.

Maar lieve meiden, loop je tegen soortgelijke klachten aan zoals ik en wordt het je allemaal even teveel? Maak die afspraak met een psycholoog, een lifecoach of gewoon iemand in je omgeving die je vertrouwd en neem een pas op je plaats! Echt doe het!
In het begin vond ik het moeilijk om thuis te zitten, niet wetende hoelang dit stomme rotgevoel zou duren en wanneer ik weer zou kunnen gaan werken. Ik vond het moeilijk om geen deel te nemen aan de werkende maatschappij. Maar na een paar weken vond ik het fijn, besefte dat ik het nodig had om alleen maar die dingen te doen waarvan ik zin had om ze toen. Niets moeten en nietsen mag! Want die dag komt dat de zon weer gaat schijnen en je je weer sterk genoeg voelt voor alles.Op de stoel bij… de psycholoog

 

Geef een reactie