Gastblog: Update Heidy.

Het is al weer een lange tijd geleden dat ik een blog heb geschreven, maar ik vind het wel even tijd voor een update.

Het gaat lichamelijk eigenlijk best goed. Er is het laatste half jaar een hoop gebeurt, de diagnose Bechterew heeft er voor gezorgd dat ik gerichter behandeld kan worden. Ik was gestart met prednison wat heel goed helpt maar dat mag niet in een hoge dosering op lange termijn gebruikt worden. in overleg met de reumatoloog en gynaecoloog ben ik gestart met cimzia dat valt onder biologicals (Biologische reumaremmers bestaan geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit. Het is een nieuwe groep medicijnen die de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam remmen.)

Cimzia is een injectie die je onderhuids moet plaatsen, je begint met een opstart schema 3x 2 injectie om de week. Het kan 6 tot 12 weken duren voordat je resultaten merkt. Ik zit nu in de 8ste week en ik merk al zoveel verschil. Al gebruik ik naast de cimzia ook nog prednison waarvan de bedoeling is om die over 3 tot 4 weken af te gaan bouwen zodat alles zich goed overlapt. Ik kan weer dingen ondernemen zonder dat ik daar dagen lichamelijk van bij moet komen. Weinig tot geen pijn in mijn heupen en dat is de afgelopen 6 jaar niet zo goed geweest.

Naast de reuma heb ik nog altijd wel andere pijnen zoals zenuwpijn. Ieder half jaar word er een zenuwblokkade geplaatst daardoor gaat het dan een stuk beter maar helaas heeft de laatste blokkade geen effect gehad. Bij de vorige blokkade duurde het z’n 2 weken voordat ik effect merkte maar ik wachte en wachte maar dit keer bleef de zenuwpijn en het werd alleen maar erger. Ik had contact gezocht met de pijnarts, het konden verschillende oorzaken hebben dat het dit keer niet hielp: in de winter heb ik meer pijn door het koude weer, het kon ook te maken hebben dat ik verandert ben van medicatie. Dit alles kan de oorzaak zijn dat de blokkade niet heeft geholpen, toch gaan we het opnieuw proberen in de tweede week van januari. En om die tijd te overbruggen heb ik contact gezocht met de fysiotherapeute. Samen met de fysio ben ik opzoek gegaan naar een behandeling die de zenuwpijn kon verlichten.

De fysiotherapeute starten een dry needling behandeling. Echt een duidelijke reden waarom ik zenuwpijn heb is nooit echt vastgesteld het kan zijn dat er zoveel spierspanning is in mijn been/bil dat de verharde spieren op de ischias zenuw drukt. Door de dry needling behandeling is het de bedoeling dat de spieren die aangeprikt worden weer gaan ontspannen. Hier een uitleg wat er precies gedaan word bij een dry needling behandeling: Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een droge (dry) acupunctuur naald en er wordt géén vloeistof in de spier gebracht. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, zogenaamde triggerpoints. Een triggerpoint is een ‘knoop’in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Ik krijg iedere week een behandeling en de behandeling doet echt pijn! Ik heb nu 3 behandelingen gehad maar kan nog niet echt zeggen dat het werkt. Toch blijf ik het proberen want ook bij een dry needling behandeling kan het even duren voordat je resultaat merkt. Het is in ieder geval goed om de spieren te laten ontspannen en het is goed voor de doorbloeding in mijn linker been.

Binnenkort krijg ik weer opnieuw een zenuwblokkade, ik hoop dat het in combinatie met de behandeling voor minder zenuwpijn gaat zorgen. Er zijn speciale app’s voor mensen met de ziekte van bechterew maar die zijn nog te zwaar voor mij daarom ga ik samen met mijn fysio werken aan het opbouwen van de oefeningen.  Mijn doel is om mijn bekken en linker been weer sterker te maken. Genoeg nieuwe doelen voor het nieuwe jaar!

Groetjes Heidy.

 

Bronnen:

https://waasdorpfysiotherapie.uwpraktijkonline.nl/pages/default.asp?articleid=195829:196286&token=448086@MieRfgQaLgaLicSa

http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/behandeling/medicijnen/biologische-reumaremmers

Geef een reactie