Geen zorgen!

Vakantie… even helemaal niets en proberen te ontspannen. Naast het feit dat ik af en toe naar school ga om wat dingen in orde te maken, zal ik vooral veel leuke dingen doen en ontspanning zoeken.

Het is gek dat je in zo’n eerste week van je vakantie nog in zo’n vast patroon zit. Elke dag was ik vroeg wakker en heeft het me moeite gekost om te blijven liggen. Soms ben ik er dan ook maar gewoon uit gegaan. Ik had mezelf voorgenomen om de eerste week echt even tijd voor mezelf te nemen. De laatste weken van het schooljaar waren best zwaar. Er kwamen wat studiemiddagen bij, de afscheidsavond van groep 8, rapporten, oudergesprekken en ga zo maar door. Ik heb enorm veel uren extra aan school besteed en ik merkte zelf al dat ik eigenlijk doodop was.  Daar kwam nog bij dat ik er blijkbaar uitzag alsof ik er zo bij neer kon vallen. Veel mensen vonden dat ik er slecht uit zag. Er werd erg op me gelet. Bekenden waren bezorgd om me en vroegen zich af of ik het allemaal nog wel trok. Ik moest en zou het einde van het schooljaar afmaken zoals ik dat op elk ander moment ook zou doen dus ik heb veel goedbedoelde adviezen genegeerd en ben er vol voor gegaan.

Het is me gelukt. Ik heb het einde van het schooljaar op een redelijke manier gehaald en heb ook nog gewoon kunnen genieten van de laatste dagen. Er is inderdaad een hoop gebeurd en een heleboel tijd om bepaalde dingen te verwerken heb ik dan ook niet gehad. Blijkbaar was de spanning en de bezorgdheid van mijn gezicht af te lezen. Ik at slecht en viel hierdoor af. Ik kon me moeilijk concentreren en mijn werktempo was traag. Toch moest en zou ik alles blijven doen. Misschien dat het daarom zo lang duurde voor ik het gevoel had dat ik tot rust kwam. Na een paar dagen ‘niks doen’ kwam mijn vriend op een avond uit zijn werk en maakte een opmerking over hoe ik er uit zag. Hij had het idee dat de rust op mijn gezicht was af te lezen. “Ik zie je eindelijk weer lachen”, zei hij ook. Blijkbaar had ik er die weken daarvoor écht als een zombie bijgelopen. Ik kom echt tot rust. Ik voel me echt heel goed. Ik ben kalm en ik merk dat ik weinig pieker. Ook merk ik enorm veel verschil in qua energie sinds deze week.

Afgelopen week ben ik met mijn zusje naar de Efteling geweest. Ik heb er van tevoren niet veel over nagedacht. Wat nou als ik een slechte dag had? Ik zou het wel zien en anders maar verzetten. Gelukkig voelde ik me top die dag en kon ik heerlijk van het dagje uit met mijn zusje genieten. Eenmaal daar aangekomen keek ik op mijn telefoon en zag een appje van mijn moeder: ‘Doe rustig aan en probeer steeds goed je rust te pakken. Ga af en toe gewoon even ergens zitten. Heel veel plezier samen!’ Het is fijn om te weten dat zelfs als je al jaren het huis uit bent, je moeder zich nog steeds in deze mate om je bekommert. Ik heb geprobeerd me aan haar advies te houden en ik heb een topdag gehad. Na die lange dag wilde ik eigenlijk ’s avonds ook nog naar een lotgenoten bijeenkomst. Een heleboel vragen spookten door mijn hoofd. Vragen die er ook tijdens mijn drukke werkweken waren. Toen ik thuis kwam zei ik tegen mijn vriend dat ik eigenlijk nog naar de bijeenkomst wilde gaan. Mijn vriend verklaarde me voor gek en zei dat hij dacht dat het beter was als ik thuis bleef. Uiteindelijk heb ik nergens naar geluisterd. Ik heb me heel snel gedoucht en omgekleed. Vervolgens  ben in de auto gesprongen en naar Utrecht gereden. Ik ben achteraf heel blij dat ik ben gegaan. Het was een fijne avond waar ik weer nieuwe mensen heb leren kennen. Ik heb kort mijn verhaal kunnen doen en heb vooral heel veel geluisterd. Het leuke was dat er allerlei verschillende mensen waren. Ook mensen met al heel veel ervaring rondom endometriose en vooral dat vond ik heel erg prettig. Ondanks het feit dat ik er erg tegenop zag om hier alleen naar toe te gaan, zou ik het een volgende keer zo weer doen. De sfeer was ontspannen en heel prettig. Ik heb het gevoel gehad dat iedereen zijn verhaal kon doen en dat er vooral ontzettend goed naar elkaar werd geluisterd. Voor iedereen die er over heeft getwijfeld, ik zeg doen!

Deze vakantie moet ik nog een aantal keren voor onderzoeken naar het ziekenhuis en ook daar maak ik me ( nog ) geen zorgen over. Ik kan nu zeggen dat het eigenlijk heel goed gaat! Natuurlijk heb ik af en toe pijn en is er een dag dat ik liever mijn bed niet uitkom, maar het feit dat dat nu allemaal even niet uitmaakt is heerlijk! Misschien komt het omdat ik vakantie heb, maar op het moment zit ik in zo’n goede flow dat ik overal energie voor heb! Mocht mijn familie en/of vriendenkring me zoeken, ik zit in de tuin of op het terras! Proost!

IMG_0132

6 Replies to “Geen zorgen!”

 1. Mooi stuk Emmie. Respect!

 2. mooi emmie! 🙂 ben trots op jou

 3. Dank jullie wel:)

 4. Hoi Emmie, wat fijn dat je nu tijd voor jezelf hebt en je energie hebt! Extra van genieten op je goede dagen 🙂
  Ik was benieuwd waar je hebt gelezen over de lotgenoten bijeenkomst? Helaas heb ik deze gemist, maar lijkt me ook waardevol om eens naartoe te gaan. Bedankt alvast! En een fijne vakantie verder! Groetjes Sanne

  1. Hoi Sanne,

   Deze bijeenkomsten kun je volgen via de endometriose stichting. Dit was een endolounge zonder bijzijn van een arts. Dus echt puur met lotgenoten. Er zijn ook bijeenkomsten waar ook een arts spreekt. De eerstvolgende is in september geloof ik in Arnhem.

   Groetjes,

   Emmie

 5. Heb het gevonden! Bedankt nog voor je reactie! Groetjes, Sanne

Geef een reactie