Help ik heb een cyste

endometriose cysteCysten
De meeste vrouwen hebben wel eens een cyste gehad. De meeste cysten komen en gaan weer. Ik lees vaak veel paniek in berichtjes op lotgenoten groepen over cysten. Het voelt heel onnatuurlijk en spannend dat er een cyste aan jou eierstok groeit die daar niet hoort immers. Het is een beetje saaie leeskost op internet. Ik hoop dat ik de belangrijkste punten voor je vertel.

Help ik heb een cyste!
Allereerst is het belangrijk om te vragen wat voor cyste het gaat. Er zijn verschillende soorten cysten. De meest voorkomende vorm van cystes zijn de functionele. Deze zijn ongevaarlijk en ze verdwijnen spontaan weer. Je hebt verschillende soorten functionele cysten. Zo heb je de Folliculaire cyste, deze ontstaat wanneer een follikel (waar de eicel in rijpt) niet openbarst tijdens de ovulatie, maar blijft groeien. Een folliculaire cyste kan tot wel 6 centimeter groot worden.
Daarnaast heb je de dermoidcyste en de cystadenoom. Gelukkig komen beide vormen weinig voor. Als laatste soort cyste zijn de zogeheten chocolade cysten. Deze cysten komen alleen voor bij vrouwen met endometriose. Dit zijn cysten gevuld met oud bloed.

Klachten?
Een cyste kan veel klachten geven. Vrouwen geven duidelijk op 1 plek pijnklachten, sommige vrouwen voelen zelfs dat een cyste knapt. Het is altijd raadzaam contact op te nemen met je gynaecoloog om te kijken wat er allemaal mogelijk is qua behandeling.
Hormoontherapie is geen behandeling voor cysten. De cysten kunnen verdwijnen maar dan zijn het waarschijnlijk geen chocoladecystes. Hier is een operatie altijd nodig al je deze verwijdert wilt hebben.

Wanneer laat je een cyste verwijderen?
Functionele cystes hoef je in principe geen operatie voor in te plannen. De cysten komen en gaan zoals ik al vertelde. Chocolade cysten die verdwijnen niet en is het advies dat je die bij pijnklachten altijd laat verwijderen. Cysten groter dan 4 cm verdwijnen ook niet vanzelf. Zorg dat de arts deze altijd als geheel weghaalt en niet alleen doorprikt. De cyste vult zich anders wederom met bloed en dat is zonde van je operatie.
Wat wel belangrijk is als de cyste verwijderd wordt doordat hij teveel klachten geeft de gynaecoloog niet de complete eierstok verwijdert. Bij cysten heb je nogal eens kans dat zodra een eierstok eruit is de andere eierstok cysten krijgt. Als je een kinderwens hebt is dat dus enorm onhandig als de eierstok verwijderd wordt want stel de ander gaat later steeldraaien en moet eruit….

Steeldraaien
Steeldraai van eierstok kan optreden door cysten. Doordat de cysten de normale bouw van de eierstok veranderen en daardoor de draaiing in gang kunnen zetten. De pijn schijnt zo heftig te zijn dat je snel geopereerd moet worden. Er word altijd geprobeerd om alleen de cyste te verwijderen maar soms is het helaas ook nodig je eierstok te verwijderen.

Eigen ervaring
2 jaar geleden kwam ik bij mijn gynaecoloog met pijnklachten. Na een echo bleek al snel dat mijn pijnklachten van een cyste op mijn eierstok zou komen. Een operatie werd ingepland maar voor de zekerheid werd nog 1 week later een echo ingepland om zeker te weten dat de cyste het probleem was. Dat bleek dus niet, na 1 week was de cyste kleiner geworden. Weken van onzekerheid braken aan. Waar kwamen mijn pijnklachten dan vandaan? De ene echo na de andere echo vonden plaatst. Uiteindelijk kwam die operatie er toch, die stond immers al gepland en de cyste werd daardoor ook meteen bekeken en wat bleek? Ik had een functionele cyste. Hij was gevuld met helder vocht. Na 3 weken was hij alweer netjes gevuld helaas…

Lianne

Bron: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/cysten-eierstokken/item33171

Geef een reactie