Hoe ga jij om met pijn?

De afgelopen dagen zit er helaas een stijgende lijn in de score die ik mijn pijnklachten zou geven. Gemene steken, krampen en misselijkheid houden mij momenteel nogal in z’n greep en om daarmee om te gaan heb ik zoal mijn eigen manieren. Jullie ook?

Pijnstilling

Waarschijnlijk is dit het eerste waar de meesten van ons naar grijpen als de pijn uit de hand loopt: pijnstillers. Zelf gebruik ik meestal ibuprofen 600 mg, maar voor dagen zoals deze heb ik tramadol op zak. Hoewel ik er nogal woozy van word, haalt het wel de scherpe randjes af van de klachten en kan ik ondanks de bijwerkingen wel wat beter functioneren.

Helaas kunnen pijnstillers bij mij nooit de pijn volledig onderdrukken, dus vraagt het om een extra beetje liefde van mezelf.

Warmte

Wat bij mij vaak verlichting geeft, is warmte. Maakt niet uit wat de bron is, als mijn buik, liezen en benen er maar mee omringd zijn. Het liefst blijf ik dan ook de hele dag in bad, of in bed met een hete kruik. Op de dagen dat dat kan, doe ik dat ook. Maar als ik verplichtingen heb, zorg ik dat ik de hele tijd thee bij me heb. Niet alleen kan ik de beker bij m’n buik houden, ook houdt de thee me vaak ontspannen. Precies wat ik nodig heb.

De wat minder alledaagse bron? Mijn lieve katten die vaak aanvoelen dat ik wel toe ben aan urenlang knuffelen.

Ontspanning

Iets wat bij mij niet samen gaat is pijn en drukte. Of het nou gaat om werk, school of welke andere verplichting dan ook, het gaat gewoon niet. Als ik het kan vermijden, doe ik dat dan ook. Liever ga ik een uurtje slapen of serie kijken, zodat mijn concentratie niet constant ligt bij de pijn.

Liefde

Niet alleen het extra beetje liefde van mezelf sleept me door de pijnlijke momenten heen, ook de liefde van anderen. Gelukkig word ik omringd door mensen die begrijpen dat ik soms echt toe ben aan de knuffel of een luisterend oor, en daar maak ik dan ook gebruik van. Natuurlijk ben ik ze hier ontzettend dankbaar voor en op de dagen dat ik kan, probeer ik dat zoveel mogelijk te laten merken.

Hebben jullie ook jullie eigen maniertjes en trucjes om met de pijn om te gaan? Laat het me weten!

Geef een reactie