Hoe overleef ik….Dagje uit!

Vaak heb ik de neiging om geen grote activiteiten te ondernemen. Omdat ik moe ben, of pijn heb van de endometriose. En na een paar dagen werken is op de bank liggen heel erg fijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is om dingen te ondernemen. Om dagdelen of zelfs dagjes weg te gaan. Ondanks dat het soms veel pijn oplevert is het mentaal goed voor je. Het kan veel positieve energie opleveren. Om ervoor te zorgen dat het geen teleurstelling wordt omdat de pijn de overhand neemt, is het noodzakelijk om je goed voor te bereiden.

Dagje Maastricht
8 mei was het Moederdag. Een grote wens van mijn moeder was om met alle dochters, schoondochters en kleindochter een dagje te gaan winkelen. Dus hebben wij een dag vrij geregeld en was afgelopen vrijdag was de dag dat we met z’n 6en naar Maastricht zijn geweest. Woensdag en donderdag heb ik gewerkt dus kon mij niet zo goed voorbereiden, niet veel rusten van te voren. Donderdagavond kwam de angst al een beetje in mij naar boven. Wat als ik nu erg veel pijn krijg? Of wat als ik halverwege de dag zo moe word dat ik er ziek van word? Of wat als mijn blaas weer tegen gaat werken en ik tijdens de 3 uur durende treinreis elk half uur naar de toilet moet? Het lastige aan chronisch ziek zijn is dat je nooit weet wat je lijf gaat doen. Bij alle leuke dingen in je leven blijven er in je hoofd negatieve, angstige gedachten naar boven komen. Ik probeer deze gedachten aan de kant te zetten maar vind het moeilijk. Donderdag op vrijdagnacht slaap ik weinig. Nu is dat voor mij best normaal maar ik baal wel omdat ik juist hoopte op een goede nacht. Vrijdag sta ik positief op. We gaan er een leuke dag van maken, lekker winkelen, gezellig met mijn familie om mij heen. Toch als ik de deur dicht trek om 09.00 uur bedenkt ik mij dat ik voor 23.00 uur niet thuis zal zijn. Even komt de angst weer naar boven. Als ik op het perron zit te wachten op de trein ap ik met wat vriendinnen. Ik vertel eerlijk over mijn angst en dat ik er verdrietig van wordt dat er een altijd een negatieve kant zit aan leuke dingen ondernemen. Dat hoe hard ik ook vecht, ik altijd rekening moet houden met de endometriose en het onvoorspelbare van mijn lichaam. Gelukkig kan ik mijn gedachten weer rustig krijgen door hun positieve en meelevende woorden.
Gewapend met veel pijnstillers en voldoende eten stap ik de trein. Op het moment dat ik mijn familie zie komt er een glimlach op mijn gezicht en komt de positieve ik weer naar boven. Onderweg hebben we veel plezier en ik sta niet meer stil bij alle negatieve gedachten. Vanaf het station is het een klein stukje lopen naar de binnenstad. Na deze wandeling stel ik voor om gelijk te gaan lunchen, dus weer even te zitten. Na de lunch zijn we heerlijk gaan winkelen. Ondanks de pijn is het vooral genieten en veel plezier maken. Af en toe wordt er gevraagd aan me of het nog gaat, hoe het met de buikpijn is. Enorm lief dat er aan gedacht wordt. Ik leg uit dat juist zulke zeldzame dagen belangrijk zijn, en dat ik dan de endometriose niet de overhand wil laten krijgen. We hebben een enorm fijne dag, en ondanks de behoorlijke pijn heb ik genoten. Zelf zaterdag voel ik mij best goed. De pijn is prima te doen, en mijn energielevel is redelijk. Ik heb er weer een mooie dierbare herinnering bij.

 

Tips:

⦁ Neem water mee, drinken is belangrijk.
⦁ Neem voldoende eten mee, als je moe wordt kan je van bijvoorbeeld een banaan best even opknappen. Ook kauwgom is fijn om bij je te hebben.
⦁ Vergeet niet je pijnmedicatie mee te nemen. Zet eventueel je wekker op de dag zodat je strak in een schema blijft. Niet pas je medicatie nemen als je veel pijn krijgt.
⦁ Geef van te voren aan waar je bang voor bent, of dat het kan zijn dat de dag teveel is voor je. Andere kunnen hier dan rekening mee houden.
⦁ Draag kleding in laagjes. Ikzelf heb veel last van opvliegers dus wil kleding aan die makkelijk uit kan. Bij vermoeidheid kun je het weer snel koud krijgen dus fijn om makkelijk te kunnen wisselen. Verder is het belangrijk om kleding aan te trekken die comfortabel zit.
⦁ Neem in plaats van een handtas of schoudertas een rugzak mee. Hiermee verdeel je de druk op je lijf, en draagt het minder zwaar.
⦁ Pak elk moment aan om te zitten. Dus mochten andere mensen kleding gaan passen, zoek een bankje of stoel in de paskamer en probeer even op te laden.
⦁ Geef je grenzen aan. Als het niet gaat, ga gezellig op het terras zitten en kom even bij.
⦁ Het is niet erg om in een kroegje wat te gaan drinken, terwijl andere verder winkelen of een andere activiteit ondernemen. Je kunt je altijd later weer bij de groep voegen.
⦁ Zorg ervoor dat je voor en na deze dag rust kunt pakken. Dus regel eventueel een oppas voor de kind(eren) en laat je agenda leeg.
⦁ Zorg ervoor dat je niet meer hoeft te koken als je thuis komt, maar iets makkelijks te eten is.
⦁ Mocht het nodig zijn (voor mij gelukkig niet), regel een rolstoel.
⦁ Spreek van te voren af met iemand, als het niet meer gaat dat je naar huis kan. Zorg ervoor dat je niet hoeft te rijden.
⦁ Probeer positief te blijven denken, dan geniet je meer.
⦁ Af en toe mag je jezelf best verwennen. Koop eens iets moois voor jezelf en bedenk dat je dat enorm heb verdient. Heb ik ook gedaan vrijdag 🙂

image

 

Bewaren

7 Replies to “Hoe overleef ik….Dagje uit!”

 1. Lieve Ada,
  Wat ben je een geweldige vrouw. Dank je dat je ons een kijkje in je leven gunt met alles wat daar bij komt kijken. Door jouw positiviteit maar ook eerlijkheid over de nare momenten geef je anderen kracht!
  Liefs, Wilmine

  1. Dank je wel Wilmine, echt heel lief van je. X

 2. Mag ik even wat vragen? Heb je altijd buikpijn of alleen tijdens de periode rond de menstruatie? Ik zit met die vraag omdat ik afgelopen zaterdag opeens veel last van mijn buikpijn had na een drukke werkweek maar niet ongesteld hoef te worden. Het is wel zo’n soortgelijke pijn als bij menstruatie.

  Groet en bedankt voor de handige tips!

  1. Tuurlijk, vragen mogen altijd. Ik gebruik medicatie waardoor ik in de tijdelijke overgang zit. Hier door heb ik geen menstruatie’s meer. En heb wel pijnklachten door verklevingen en mogelijke Adenomyose. Maar zolang ik Zoladex gebruik gaat het goed. Nu is het wel zo als ik erg druk ben geweest en veel heb gewerkt ik wel extra pijn krijg.
   Ben je onder behandeling bij een endometriose arts? En qua medicatie, gebruik je de juiste medicijnen?

   1. Dank je voor je antwoord Ada. Ik ben onder behandeling bij een arts die gespecialiseerd is in endometriose in het LUMC in Leiden. De medicatie die ik nu heb is de anticonceptiepil doorslikken zodat ik geen menstruaties meer krijg (is dit ook tijdelijke overgang?). Maar de laatste maanden krijg ik toch menstruaties, dus misschien moet het aangepast worden. Afgelopen zaterdag had ik zomaar buikpijn na een zware werkweek, en na het lezen van je verhaal moest ik daar aan terugdenken….ik vind het heel fijn dat jullie deze blog hebben opgezet, zowieso zit er veel handige informatie in maar het helpt me ook makkelijker het een en andere te accepteren omdat ik bepaalde dingen bij jullie herken.

 3. http://www.codegeel.com/endometriose-tijdelijke-menopauze-gnrh/
  In deze blog geef ik uitleg over de medicatie die ik gebruik. Van de pil kom je niet in de overgang. Betekend uiteraard niet dat je deze medicatie zou moeten gebruiken, een andere of sterkere pil kan ook voldoende zijn. Maar menstruatie’s zijn beter om te voorkomen. Dus zou zeker een afspraak maken met je arts om te opties te bespreken. En sowieso is de pijn natuurlijk een indicatie om langs je arts te gaan.
  Heel fijn dat je wat aan onze blogs hebt. Mocht je een keer een onderwerp hebben waar je meer van zou willen weten, of waar jij tegenaan loopt dan hoor ik dat graag van je.

  1. Dank je wel, heel fijn! Ik zal erover nadenken (onderwerpen). Ik ben bijvoorbeeld aan het experimenteren met voeding en heb b12 tekorten (waarschijnlijk door het teveel aan oestrogeen). Ik laat het je weten!

Geef een reactie