Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en op vakantie???

Hoe overleef ik?? Deel 1 Op vakantie

Langzaam wordt het lente en komen er vakantiekriebels. Ik heb vorig jaar gemerkt dat je als je chronisch ziek bent niet zomaar je koffer kan pakken en op de bonnefooi kan vertrekken. Enige voorbereiding is wel op zijn plaatst. In dit blog zal je tips vinden voor het boeken van een vakantie, voorbereiden van je vakantie, het pakken van je koffer én de daadwerkelijke reis.

Boeken van een vakantie

Het boeken/voorbereiden van een vakantie is heel erg afhankelijk van wat voor soort vakantie je graag wilt. Wil je graag op het strand liggen in Spanje, dan zal je minder aanpassingen hoeven doen dan dat je een sportieve vakantie in Thailand houdt. Als chronisch zieke is het raadzaam om waar mogelijk buiten het seizoen te reizen. In het hoogseizoen is het vaak druk, is het in Europa warmer en is het op accommodaties rustiger, waardoor er vaak meer mogelijk is.

Indien je in het bezit bent van een rolstoel, let dan goed op de toegankelijkheid. Sommige appartementen/hotels hebben veel hoogte verschillen en het zou zonde zijn als je daardoor gebonden bent aan je kamer. Bedenk goed wat voor verblijf je voor ogen hebt en vooral wat handig voor je is. Een hotelkamer is bijvoorbeeld heel fijn omdat je kamer elke dag netjes wordt gemaakt. Daarentegen kan je je bij een appartement even terugtrekken op een slaapkamer.

Ik vond het zelf erg prettig om mijn ouders mee op vakantie te vragen, zo kon ik in de middag rustig slapen, terwijl mijn man niet alleen was. Daarnaast was het voor mijn dochter fijn dat zij op meer mensen terug kon vallen. Als je besluit om met meerdere mensen op vakantie te gaan, dan is het altijd goed om te overleggen of jullie één verblijf boeken of meerdere.

Voorbereiden van je vakantie

De belangrijkste voorbereiding voor mij was het regelen van verklaringen voor mijn medicatie. Allereerst moet je een verklaring voor opiaten hebben. Dit kan een schengenverklaring zijn. Deze moet je downloaden, laten ondertekenen door een arts en daarna opsturen naar het CAK. De gehele procedure duurt zo’n 6 weken. Houdt daar rekening mee. Daarnaast is het verstandig een medicatieoverzicht bij je apotheek op te vragen. De medicatie heb ik in een transparante zak gedaan, met alle verklaringen in mijn handbagage. Zeker als je gaat vliegen is dit verstandig voor het geval dat bijvoorbeeld je koffer zoek raakt. Om mijn tens apparaat mee te nemen had ik ook een verklaring van de arts nodig.

Verder kan je eventueel een kort medisch dossier meenemen. Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten dan kan je snel uitleggen wat er precies met je aan de hand is. Het is handig om alvast uit te zoeken waar een arts en ziekenhuis in de buurt gevestigd zijn.

Ik vond het prettig om van te voren alvast wat uitjes/activiteiten op papier te zetten. Dan hoef je op goede dagen niet eerst een activiteit te bedenken, maar kan je meteen iets ondernemen wat je al eerder hebt uitgezocht. Ik probeer zelf altijd een mediterraans ritme te hanteren. ‘s Morgens een stadje bezoeken, ‘s middags siësta en daarna aan het zwembad liggen.

Mocht je een werkgever hebben dan gelden er wat regels omtrent je vakantie aanvraag. Je vraagt je vakantie op de gebruikelijk manier aan bij je werkgever of leidinggevende. De bedrijfsarts of arbo-arts onderzoekt dan of er medische bezwaren zijn tegen je verlof- of reisplannen. Als je leidinggevende akkoord is, mag je op vakantie. Voor meer informatie kijk op https://www.fnv.nl/themas/ziekte-en-re-integratie/ziekte-en-vakantie/op-vakantie-tijdens-ziekte/

Niet vergeten in te pakken!

  • Alle verklaringen voor medicatie en ziekte.
  • Neem extra (pijn) medicatie mee. Je zult wat meer doen dan thuis en je wilt niet meer pijn hebben.
  • Warme kleren, niks is vervelender dan kou. Zeker zomeravonden kunnen fris zijn en warmte blijft nog steeds erg goed voor je lichaam.
  • Als je bepaalde voeding vermijdt, is het verstandig evt. eigen voeding mee te nemen. Kijk goed of je bepaalde voedingswaren mag invoeren als je gaat vliegen.
  • Als je met de auto gaat, is het soms fijn om je eigen kussen mee te nemen. Zeker als je veel rust is dat fijn.

Ik maak altijd ruim van te voren een lijst met wat ik allemaal nodig heb. Daarnaast heb ik een lijst voor mijn handbagage. Ik probeer zoveel mogelijk structuur te brengen in wat er allemaal mee moet. Daarnaast begin ik ongeveer een week van te voren met pakken. Ik doe rustig en alles in etappes.  Mijn man tilt alle koffers zodat ik daar geen om kijken naar heb.

Op vakantie

Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en op vakantie???

En dan is het eindelijk zo ver. Op vakantie!! Allereerst hoop ik dat je even het ziek zijn op de achtergrond kunt zetten en kan genieten. Het is ontzettend rot als je niets kan doen omdat je lichaam niet meewerkt. Bedenk goed dat je lichaam niet weet dat het vakantie is ;). Probeer extra rustmomenten in te lassen. Stuur je partner op pad als je het zelf niet trekt om op pad te gaan. Hoe moeilijk ik het ook vond en hoe heerlijk weer het ook was, ik hield ‘s middags echt even siësta en ging slapen. Als je een wat actievere vakantie wilt en bijvoorbeeld wilt rondtrekken, dan kan het verstandig zijn om een planning te maken en bepaalde dagen op dezelfde locatie te blijven.

Geniet, laat los en relaxed!!

 

Bron: FNV op vakantie tijdens ziekte.

2 Replies to “Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en op vakantie???”

  1. Wij zijn regelmatig op vakantie geweest in een stacaravan, dan boekten we altijd een iets ruimere stacaravan: voor 6 personen ipv 4. Zo hadden we net iets meer ruimte, ook om de boel te verbouwen zodat mijn rolstoel erbij kon. Voor komende zomer hebben we voor het eerst een bungalow geboekt voor mindervaliden, ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.

    Ik heb trouwens wel een werkgever, maar de bedrijfsarts bemoeit zich verder niet met mijn vakantie. Maar ik neem aan dat je bedoelt wanneer je ziekgemeld bent oid. 😉

  2. Dank je wel voor je aanvulling! Ja klopt dat bedoel ik 😉

Geef een reactie