Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en sporten?

Niet doen lijkt mij de beste optie ūüėČ Nee soms zou je denken als je chronisch ziek bent dat je van sporten meer last krijgt. In mijn geval dat ik meer pijn zou krijgen en dat je dus beter niet kan gaan sporten. Helaas blijkt dat het tegenovergestelde zo is maar uiteraard met de nodige aanpassingen en tips. Ik probeer je naast mijn eigen ervaring ook wat tips te geven zodat het sporten optimaal gaat.

Mijn eigen ervaring
Ik heb geen geweldige sportcarrière op mijn naam staan helaas. Ik heb ongeveer elke maand als tiener een andere sport beoefend en na mijn val van een snowboard waarbij ik mijn meniscus kapot maakte heb ik zelfs helemaal niks meer gedaan.
Ik fiets weinig en pak liever de auto. Ik wil niet zeggen dat ik lui ben maar ik kom aardig in de buurt.
Na mijn operatie in okt 2015 was mijn conditie helemaal beneden  peil, daarnaast was ik erg moe en had ik weinig kracht voor activiteiten.

Ik werd door mijn gynaecoloog verwezen naar de bekkenfysio. Naast de bekkenfysio werd er met mij ook een heel plan opgesteld om doelen te behalen. Mijn doelen waren o.a. meer energie om voor dochter te kunnen zorgen en 1 kilometer kunnen lopen zonder pauze. Dat was op dat moment niet mogelijk.
De eerste maanden na de operatie kreeg ik nog geen groen licht om het fysio fit programma te volgen ik moest eerst nog verder herstellen van de operatie. Eind januari mocht ik 2x per week komen sporten onder begeleiding van de fysio. De groep is vaak wat oudere maar ik heb veel begeleiding. Sommige is de zorg zelfs 1 op 3. Daardoor is er veel tijd voor begeleiding en vragen. Inmiddels ben ik ruim 7 maanden verder en is mijn conditie aanzienlijk verbeterd. Ik ben minder moe en kan inmiddels goed wandelen.

Ik sport nu inmiddels nog maar een keer per week bij een vaste fysiotherapeut. Hij weet inmiddels wat ik wel en niet kan. Begrijpt als ik een slechte dag heb en ik wat minder doe ( of soms zelfs last-minute afbel omdat het echt niet gaat )
Het betekend niet dat mijn klachten er niet meer zijn. Ik ben nog steeds moe en ik word niet meer beter maar ik denk zeker dat het sporten mij heeft geholpen dat ik beter in mijn vel zit. Ik kan het iedereen ONDER BEGELEIDING aanraden!

Tips:

  • De allerbelangrijkste wat mij betreft. Zorg voor een goede fysio. De meeste fysio hebben een speciaal programma om weer fit te worden. In mijn geval heten dit fysiofit. Het is speciaal voor mensen na een operatie. De begeleiding is vele maler beter dan bij een gewone sportschool. Vraag bij je verzekeraar na of je een deel vergoed krijgt. De kosten van het sporten zijn voor mijzelf nog¬†maar 25euro. Dat is een schijntje zeker met de begeleiding die je krijgt. Mijn fysio houdt de kosten laag zodat iedereen dit aangrijpt om ook fit te worden.
  • Vraag goed na wat het programma inhoudt, wat de verwachting is en welke resultaten behaald kunnen worden. Ik zou het programma eerst 3 maanden volgen en dan gaan revalideren. Uiteindelijk heb ik de revalidatie afgezegd maar ik sport nog steeds. Ik kom nu elke week een keer en zal dit voorlopig blijven doen.
  • Zorg dat je goed overlegd wat je wel en niet kan doen. Dit evt. ook in overleg met je behandeld arts. Ik moet bijvoorbeeld niet tot nauwelijks buikspieroefeningen doen. Ik doe deze dus ook nauwelijks. Mijn fysiotherapeut vraagt regelmatig aan mij hoe een oefening gaat en overlegt evt. of we hem wat minder zwaar zetten.
  • Sporten hoef je niet leuk te vinden om toch te doen. Ik heb geen zin als ik ga sporten en het vraagt om enorm doorzettingsvermogen. Als ik klaar ben dan ben ik moe en kapot, ik krijg niet zoals andere energie van het sporten. Ik plan mijn activiteiten dan ook zo dat ik verder niks anders hoef te doen. Probeer goed je doel voor ogen te houden, namelijk meer energie en een fitter lichaam!

 

LianneIMG-20160906-WA0001

2 Replies to “Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en sporten?”

  1. Goed dagt je hier over blogt!

  2. Ik denk dat het enorm belangrijk is om te bewegen als je chronisch ziek bent. Bewegen (wandelen, hond uitlaten, yoga) eventueel onder begeleiding tijdens fysiotherapie, dus niet per se sporten. Zoals je zegt, ik denk dat te fanatiek sporten meer goed dan kwaad doet

Geef een reactie