Hoe overleef ik….de kerstdagen

Het einde van het jaar komt dichtbij, en zo ook de feestdagen. Voor sommige mensen een leuk vooruitzicht, voor anderen zijn dit dagen waar ze tegenop zien. Voor sommige mensen een gezellig samenkomen met mensen waar ze van houden en voor andere mensen staan deze dagen in het teken van mensen die ze moeten missen. De een trekt erop uit en de ander trekt zich terug.

Zelf vier ik al jaren kerst samen met mijn vriend. We zijn ruim 8 jaar samen en hebben een druk bestaan. Werken allebei veel en hard en helemaal in de maand december is het hectisch. Kerst vieren wij dan ook samen. Lekker zoals wij het willen. De afgelopen jaren hebben we altijd 1 kerstdag samen op de bank gevierd. Lekker koken en in pyjama met een kleedje filmpjes kijken. Maar dit jaar gaan we het anders doen. In plaats van de zelf koken gaan we samen uit eten. Een 5 gangen diner in een mooi restaurant. Gewoon met z’n tweetjes, heerlijk. De tweede kerstdag vieren we met vrienden. Dat wordt een fijne rustige dag, geen nette kleding maar lekker pantoffels mee joggingbroek aan. Dit is hoe ik fijn kerst vier.
Nu hebben veel mensen verplichtingen. Familie, nette kleding en een uitgebreid kerstdiner. Het klinkt allemaal leuk maar de endometriose kan soms flink in de weg staan.

Al een paar weken ben je op zoek naar een mooie kerstjurk. Helemaal blij dat je de perfecte jurk hebt gevonden. Al weken kijk je ernaar uit om de jurk te gaan dragen. Is het eindelijk zover, is je buik tien kilo zwaarder. Alsof je lijf het er om doen, altijd op de verkeerde momenten. Mocht je dus de hele dag weg zijn, neem nog een extra setje makkelijk zittende kleding mee. Het is helemaal niet erg om halverwege de dag je makkelijk zittende kleding aan te trekken. Als je hierdoor meer kan genieten, lekker doen.

Vaak willen mensen met kerst de hele dag afspreken. Mocht je nu weten dat je energie level laag is, spreek dan alleen af voor een brunch of het diner. Zo kun je of ervoor of erna rusten. Als je toch de hele dag afspreekt, misschien kan je van te voren overleggen dat je bij diegene kan rusten tussendoor. Een uurtje alleen liggen kan al heel veel helpen.

Wat ik ook vaak doe is bij ons afspreken in plaats van bij anderen. Zodat ik in mijn eigen omgeving ben en naar bed kan gaan als ik het zat ben. Als we bij vrienden zijn moeten zij of mijn partner zich aanpassen aan mij, wat ik altijd erg vervelend vind. Heeft hij het gezellig, wil ik naar huis omdat ik moe ben of pijn heb. Dus vaak ga ik dan toch over mijn grenzen heen en dan heb ik de volgende dag alleen maar meer last. Dus overleg gewoon eerlijk en geef aan dat het voor jou fijner is om thuis te blijven. Let er vervolgens wel op dat je je niet verplicht voelt om voor iedereen te zorgen. Anders levert het alleen maar meer stress en drukte op.

We weten allemaal dat sommige ingrediënten voor klachten kunnen zorgen. Mocht je ergens gaan eten waarbij er geen rekening gehouden kan worden met jouw eetpatroon neem dan zelf wat lekkers mee. Laat je niet verleiden tot meer eten. Ook van teveel voedsel kunnen je darmen overstuur raken. Als je qua eten in een goed patroon zit is het niet handig om hiervan af te wijken. Hetzelfde geldt voor alcohol. Mocht je lijf er niet aan gewend zijn, pas er dan mee op.

De boodschappen, ook altijd een drama. De supermarkten propvol, het duurt lang voordat je die hele supermarkt door bent. Vervolgens de zware tassen sjouwen naar je auto die te ver weg staat. Probeer van te voren een lijst te maken zodat je in de winkel sneller door kan. Vraag of er iemand met je mee kan om te helpen. En kijk anders eens online, de meeste supermarkten bezorgen tegenwoordig gewoon aan huis. Zo kun je de supermarkt helemaal vermijden.

Ik weet dat voor sommige mensen de kerstdagen niet fijn zijn. Dat je een geliefde erg mist. Dat het afgelopen jaar helaas je dromen nog niet zijn uitgekomen. Neem hier ook de tijd en ruimte voor, praat erover. Er moet hier ook ruimte voor zijn.

Ik ben benieuwd hoe jullie de kerstdagen gaan doorbrengen en alle tips zijn welkom!
Namens code geel wensen wij jullie fijne kerstdagen.

 

Geef een reactie