Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en een slechte dag (1)

We gaan met regelmaat een blog schrijven over hoe je als chronisch zieken een bepaald thema kan overleven. In deel 1, hoe overleef ik een slechte dag.

Op sommige dagen is alles te veel. Het liefste wil je dat de dag snel voorbij is, en de volgende dag beter is. Dus vandaag gaat mijn blog over hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk kan maken.

1: Douche.
Hier knap ik altijd van op. Kies een lekker douchegel uit en geniet van het warme water. Met lekker schoon haar en lijf lig je toch lekkerder in bed. Soms sta ik slap op mijn benen maar dan zet ik een krukje onder de douche en ga ik zitten.
2: Raam open.
Mocht het nodig zijn om de hele dag binnen te blijven, lucht de ruimte goed door. Zet af en toe je ramen open en laat de gordijnen open. En mocht het toch lukken ga er dan even uit voor een kleine wandeling.
3: Probeer genoeg te drinken.
Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor je lichaam. Het vormt de basis van alle biologische processen in je lichaam.
4: Draag makkelijke kleding.
Geen strak zittende broek, maar iets waar je je fijn bij voelt en wat lekker zit.
5: Slapen.
Slaap wanneer je merkt dat het nodig is. Vaak sta ik op de ga door stand. Op dagen dat ik mij niet goed voel probeer ik te slapen als ik moe ben. Dit kan ook midden op de dag zijn. Ik weet dat je voorzichtig moet zijn om geen ritmes om te draaien. Maar soms is s’middags even slapen zo lekker, en ook goed voor je.
6: Accepteer hulp.
Hoe moeilijk dit ook is. Als mensen om je heen dingen van je over willen nemen, accepteer dit. Laat iemand een keer je huis schoonmaken, of een lekkere maaltijd voor je te maken. En probeer te genieten van je schone huis of je lekkere maaltijd. Mensen doen dit uit liefde voor je. Het wordt niet aangeboden aan je als iemand dit niet wil of kan.
7: Bel een vriendin.
Je hoeft niet alles alleen te doen Het is goed om af en toe alles van je af te praten. Het kan opluchten om soms te vertellen hoe vervelend en zwaar alles is.
8: Luister muziek.
Muziek kan ervoor zorgen dat je alle emoties kan uiten. Een huilbui kan enorm opluchten. Maar muziek kan er ook voor zorgen dat je je vrolijker gaat voelen. Het kan je ook opbeuren.
9: Gezond eten.
Ik heb een aantal producten die ik vaak neem. Waar ik de laatste tijd veel baat bij heb zijn de muesli/energierepen.
Recept: Ingrediënten zijn 150gr dadels, handje vol noten, 150gr havermout, 40 gr honing, en scheutje water. Oven op 175 graden. Haal de pitten uit de dadels en pureer ze glad in de keukenmachine, samen met ongeveer 2 el water. Hak de noten, en meng het met de havermout. Verwarm de honing kort en voeg het bij de rest. Meng alles goed door elkaar. giet alles in een ovenschaal en druk het even flink aan. Laat het ongeveer 25-30 minuten bakken. Snij daarna in repen.
Van deze repen krijg ik energie en voel ik mij sterker.
10: Kijk films en series, lees boeken.
Het is goed om jezelf af te leiden. Dit kan door een goede film te kijken, of een vrolijke serie waardoor je minder voelt hoe rot je je voelt.

Hoe overleef jij een slechte dag? Wat zijn jou favoriete boeken, films en series? En welke tips zou jij andere mee willen geven?

4 Replies to “Hoe overleef ik chronisch ziek zijn en een slechte dag (1)”

  1. Hoe overleef ik een slechte dag…
    Eigenlijk zet ik dan gewoon de knop om en ga door… Tenzij manlief thuis is, dan mag ik van mezelf wel een rot dag hebben!
    Ik lees graag de boeken van virginia Andrews heerlijk weg dromen bij andere personages! Films en series… Ja dan kom ik toch op detective uit!!!

    1. Goed om te lezen dat je af en toe wel je dag rust pakt. Is ook nodig. En ik snap dat je vaak de knop om moet zetten. Doe ik zelf ook, meld mij bijna nooit ziek voor mijn werk. Maar soms kan je niet anders. Liefs

  2. proberen te slapen met extra medicatie . En via Yuo Tube Nederlandse mindfulness te luisteren . alles zo donker mogelijk om mij heen.

    1. Bedankt voor de goede tips Rein!

Geef een reactie