Hoe overleef ik een zomerse barbecue?

Met de eerste hittegolf van het jaar weer achter ons, werd er ook genoeg aan de barbecue gegaan sinds begin mei. Ook ik mag graag hiervan genieten en ben dan ook met vriend, hond en wegwerp-barbecue naar het park getogen. Ik merk echter dat ik achteraf vaak buikpijn krijg. Endo-vrouwen zullen dit wel meer herkennen. Het is dan ook zaak dit te anticiperen en jezelf goed voor te bereiden, zodat je optimaal van je barbecue kunt genieten.

 

Stokbrood kruidenboter

Oh zo lekker, maar in mijn geval een grote boosdoener bij het veroorzaken van pijn. Hierbij verschilt de tolerantie van dag tot dag, en hangt het er ook van af wat ik verder nog eet. Het blijft echter verstandig dit zeer met mate te eten, en als ik al wat last heb van mijn buik helemaal niet.

Alternatief: wortel en/of konkommer met een lekkere dip.

 

Veel en vet vlees (vaak gemarineerd)

Het gevaar bij een barbecue is dat de ogen vaak groter zijn dan de maag. Gevolg is een vol, opgeblazen gevoel en een ontregelde stoelgang. Dit kan nog verstrekt worden door het toch vaak vette vlees. Ook kunnen ingrediënten in marinades voor een vervelende reactie zorgen.

Alternatief: mager vlees (ongemarineerd), vis, of vegetarische vleesvervangers (falafel, groenteburgers).

 

Tempo van eten en drinken

Vaak wordt in een behoorlijk tempo gegeten. Zodra een stukje vlees van de barbecue wordt gehaald, komt er een nieuw voor in de plaats. Ook wordt er vaak veel alcohol en frisdrank gedronken, hetgeen een onrustig gevoel in de buik kan veroorzaken.

Alternatief: wacht even met het herladen van de barbecue, of sla een rondje over. Hiermee geef je je lichaam de tijd om het eten te verteren. Wissel bier/fris/wijn af met water. Hierdoor verdun je alcohol en suikers en hydrateer je ook. Scheelt ook weer met een eventuele kater.

 

Verder nog wat praktische tips:

  • Vul je bordje aan met lekkere salades;
  • Fruit als toetje is een stuk gezonder dan ijs, en wel zo fris;
  • Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 

Heb je zelf nog nuttige tips voor de barbecue? Deel ze gerust in een reactie!

Geef een reactie