Hoe voelt pijn door endometriose?

Als vrouw met endometriose kun je wel eens de vraag krijgen hoe het voelt. Nu verschilt het antwoord per patiënt en per moment, en is er ook een verschil in hoe je het uitlegt aan een medisch specialist of aan een vriend(in) of familielid. Artsen gebruiken een schaal van 1 tot 10 om patiënten aan te laten geven hoeveel pijn ze ervaren. Er zitten handige smileys bij die aangeven hoe je je bij een bepaald pijnniveau meestal voelt. In deze post wil ik proberen uit te leggen hoe het op verschillende momenten voor mij voelt.

 

*Kleine waarschuwing: sommige voorbeelden of opmerkingen kunnen voor sommigen als “too much info” worden opgevat. Ik beschrijf het echter niet om te choqueren, maar om een lastige situatie hopelijk te verduidelijken.*

 

Extreme krampen

De meeste vrouwen kennen het krampende gevoel van menstruatie wel. Als je geluk hebt duren deze krampen niet zo lang en zijn ze eventueel met een paracetamolletje te onderdrukken. Maar wat doe je als de krampen dagen, weken aanhouden – ook als je niet (meer) menstrueert? Je loopt zowat dubbel van de pijn en slikt pijnstillers alsof het pepermuntjes zijn. Het liefst blijf je in bed met een warme kruik op je buik. Maar daarmee is het nog niet gedaan.

 

Afgelopen winter was ik op kraamvisite bij een bevriend verloskundige, en ze vertelde me hoe haar bevalling was gegaan. Nu heb ik zelf geen kinderen (zie ook mijn eerdere blog hierover), maar haar omschrijving van ontsluitingsweeën gevolgd door persweeën omschreef heel treffend hoe ik krampen in mijn buik ervaar.

 

De laatste keer dat ze van die intensiteit waren en langer dan een dag of twee aan hielden was afgelopen maart/april. Het voelt dan alsof al mijn inwendige organen zich een weg naar beneden en naar buiten klauwen, gepaard met een withete pook die het nog even fijn door elkaar roert. Alsof ik weeën heb zonder dat er een kind komt, en zonder direct einde in zicht.

 

Dit soort krampen heb ik niet alleen tijdens mijn menstruatie; ze kunnen op ieder ongewenst moment de kop opsteken tegenwoordig.

 

Zeurende pijn en steken

Dagelijks ervaar ik een zeurende pijn in mijn bekken en buik, soms gepaard met steken. Omdat dit dagelijks is, heb ik geleerd het grotendeels te negeren; je went eraan, hoe raar het misschien ook klinkt.  De exacte plek verschilt van dag tot dag. In principe komt het erop neer dat ik me ontzettend bewust ben van wat verschillende organen in mijn buik doen, en hoe ze door verklevingen aan elkaar trekken. Deze zeurende pijn trekt soms door naar mijn heup, waardoor ik op zo’n moment moeilijker loop en minder comfortabel zit. Bij aanhoudende en erger wordende pijn verkrampt mijn hele bekken, wardoor iedere stap en beweging doordreunt. Ook schiet het dan door naar mijn rug.

 

Druk

Naast zeurende pijn, steken en onberekenbare krampen voel ik ook nagenoeg constante druk in mijn bekken. Kort gezegd komt het erop neer dat ik bijna de hele tijd het gevoel heb naar de wc te moeten, en ook vaker daadwerkelijke aandrang voel dan gebruikelijk. Of dit te maken heeft met verklevingen aan darm en/of blaas, geen idee.

 

Waarom nu deze opsomming van klachten? Geloof het of niet, maar zeker niet om zielig te doen. Wel om aan te tonen dat, hoewel je uiterlijk nauwelijks iets ziet (afgezien van een wat vertrokken of moe gezicht, of voorzichtiger bewegen), er van binnen heel veel aan de hand is. Zelfs op relatief goede dagen is dit het geval. Het gezegde “don’t judge a book by its cover” gaat hier zeker op. Het is vooral van belang voor de omgeving om te beseffen dat een vrouw met endometriose (of een andere aandiening die chronische pijnklachten veroorzaakt) vaak probeert te functioneren op een pijnniveau en met ongemakken waarmee mensen met een gezond lichaam zich ziek zouden melden. Want als wij, endo-vrouwen, dat zouden doen, zouden we bijna niets meer kunnen ondernemen. En dat is ook geen leven.

 

Maar goed, als we dan niet altijd even vrolijk, energiek en bruisend zijn als we zouden willen; dit is dus een van de redenen daarvoor.

FB_IMG_1467310421464

Geef een reactie