Kiezen voor jezelf

Wanneer je een chronische aandoening hebt, komt er meerdere keren een moment dat je bepaalde keuzes moet maken. Kan ik nog doorgaan met dit werk? Moet ik wisselen in medicijngebruik? Moet ik mijn leefstijl aanpassen? Al deze keuzes zijn van invloed op je welzijn en de manier waarop je in het leven staat. Dealen met een chronische aandoening is leven met hoop en teleurstelling. Zo ben ik in februari geopereerd en was mijn hoop op een natuurlijke zwangerschap heel groot. De verwachting om een tijdje minder pijn te hebben was misschien nog wel groter. Dit bleek beiden niet realistisch. Na 7 weken bleek veel weefsel al weer terug te zijn en had ik een grote cyste. Een zwangerschap is er ook niet van gekomen en dat zal voorlopig ook niet gebeuren. Ik ben weer aan de Lucrin.

De pijn van mijn menstruaties werd steeds erger. Ik slikte dagenlang Oxycontin en voelde me steeds langer beroerd. De laatste keer ben ik er een goede week ziek van geweest en had ik me eigenlijk ziek moeten melden. Ik kan me toch niet elke maand een week ziek melden? Op dat moment heb ik er in overleg met mijn arts voor gekozen om weer Lucrin te gaan gebruiken. Ik kon de pijn niet langer aan en de hoop op een natuurlijke zwangerschap was ook tot het dieptepunt gedaald.

Door de pijn kon ik niet meer sporten, ik moest me vaker afmelden voor leuke uitjes en ook was ik dadelijk helemaal uitgeteld na een dag werken. Reden genoeg om te constateren dat het tijd was om mezelf weer even een boost te geven. Over medicijngebruik in het algemeen en Lucrin in het bijzonder is natuurlijk een hoop te zeggen. Gezond is het niet en een eventuele natuurlijke behandeling zou altijd beter zijn, maar ik zweer op dit moment bij Lucrin. Het heeft me de vorige keer vooral in het begin heel veel verlichting gebracht en was ik razend enthousiast. Na een tijdje werd dat wel minder en begon is steeds meer bijwerkingen te krijgen. Ik weet dat ik nu maar voor een maand of twee Lucrin ga gebruiken, omdat ik daarna een IVF -traject instap. Uiteraard is dit een proces dat ik ook met jullie zal gaan delen. Ik zal een dagboek bij gaan houden dat ik ook regelmatig met jullie zal gaan delen.  Heel spannend, maar ook weer hoopgevend. Je klampt je vast aan de gedachte dat het nu misschien wel eens raak zou kunnen zijn en dat je weer iets moois hebt om naar uit te kijken. Ik grap wel eens met mijn vriend dat ik beter als man geboren had kunnen worden. Mijn vrouwelijkheid en hormonen hebben me in principe vooral narigheid gebracht.

Hoe het nu zal gaan en of ik veel bijwerkingen zal hebben is natuurlijk niet zeker. Wel ga ik kijken of het gebruik van Livial mij de vorige keer wellicht meer bijwerkingen heeft bezorgd. Ik ga het nu dus zonder proberen. Voor deze korte tijd lijkt het mij niet nodig en is het beter om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Nu dus weer ‘ lekker ‘ aan de opvliegers en de blauwe plekken 😉

 

2 Replies to “Kiezen voor jezelf”

  1. Ik krijg steeds meer bewondering voor alle dappere vrouwen met endometriose!

    1. Dankjewel Hannie, dat is heel fijn te horen!

Geef een reactie