Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker.

Wat mij persoonlijk geholpen heeft is de realisatie dat ik endometriose helemaal niet leuk hoef te vinden. Knap vond ik het altijd als mensen ziek waren en het om wisten te buigen tot iets positiefs, dat wilde ik ook. Het accepteren en er gelukkig mee zijn, maar wat een strijd. Natuurlijk moet je niet in een put gaan zitten jammeren, natuurlijk moet je aan de slag met acceptatie. Maar om nou te zeggen dat ik winst heb behaald doordat ik ziek ben, nee sorry.

Vaak hoor ik om me heen dat ik nu kan leren genieten van de kleine dingen. Voor mij is dat echt onzin, ik genoot al van de kleine dingen. Of dat ik nu leer wie mijn echte vrienden zijn of wat echt belangrijk is in het leven enz. Daar heb ik endometriose echt niet voor nodig gehad. Ik ben gelukkig en geniet zo veel mogelijk van het leven maar niet door de endometriose voor mij is het ondanks de endometriose.

Dat gezegd hebbende ben ik altijd nog bezig met accepteren hoe mijn leven er op dit moment uitziet. Ik kijk nu hoe ik het voor mijzelf allemaal wat makkelijker kan maken. Comfort is hierbij een sleutelwoord geworden. Ik gunde mijzelf dat lang niet altijd maar mijn partner heeft mij hierbij heel erg geholpen. Voor mij heeft het veel met accepteren te maken, het is niet meer zoals vroeger. Mijn partner kijkt daar lekker nuchter tegen tegenaan en heeft vaak zoiets van niet moeilijk doen. Ik zal wat voorbeelden geven. Met de auto naar de stad, wat een verspilling, die parkeerkosten. Mijn partner wees mij er op dat die ene keer dat ik puf heb om even te shoppen dat we niet mijn energie gaan verspillen aan bus en extra lopen. Dus nu parkeren we hartje stad en calculeren de parkeerkosten er bij in. Gingen we vroeger graag leuk dineren tijdens onze vakantie nu is het uitgebreid lunchen geworden, dan ben ik nog fit en kunnen we ’s avonds lekker iets makkelijks eten. Toen er een nieuwe tuinbank moest komen hebben we er meteen een laten maken waar ik ook op kan liggen, als het nu mooi weer is kan ik ook in de tuin lekker onderuit. De slaapkamer maken we gezellig omdat ik daar nu eenmaal meer tijd doorbreng dan vroeger. Nu kijken we  ’s avonds vaak lekker  relaxt tv in bed iets wat ik vroeger echt net bij mij vond passen.

Het jezelf zo comfortabel mogelijk maken en niet krampachtig vasthouden aan hoe je eigenlijk wil of deed maakt het leven wel wat makkelijker.

Nog even terugkomen op het begin dat er voor mij niet iets positiefs uit de endometriose is voorgekomen is niet toch niet helemaal waar. Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide collectie leuke joggingbroeken gehad.

 

Frida

Geef een reactie