Mijn ervaring met een menstruatiecup.

Een aantal blog geleden vertelde ik dat ik de keuze had gemaakt om geen hormonen meer te gebruiken. Met daardoor het bijkomende probleem dat ik ongesteld zou worden. Toen ik zwanger probeerde te worden ben ik welgeteld 4 keer ongesteld geworden. De keren daarvoor was incidenteel en kan ik mij vooral herinneren hoe irritant tampons waren. Ik heb een hekel aan tampons. Het maakte het ongesteld zijn zo mogelijk nog erger. Om te beginnen alleen het inbrengen al, met flinke bekkenproblematiek is soms een tampon al te groot. Als hij dan eindelijk zit lek je soms door, of nog erger is het touwtje nat van het bloed of plas. Goed genoeg details…
Over die kleine irritaties van tampons maar te zwijgen: dat eeuwige statische hulsel wat altijd aan je vingers blijft plakken en wat daardoor bij mij altijd in het toilet terecht komt. Welke maat gebruik je nou wanneer?? Ik had altijd van elke maat 1 doosje want je weet maar nooit welke je nodig hebt. Je herkent het misschien wel.

Via een alternatief forum las ik voor het eerst over een menstruatie cup. Oké ik geef toe ik was niet meteen gecharmeerd van het idee. Maar na lang lezen werd ik enthousiast. Je koopt eenmalig een cup en als je een beetje goed verdiept weet je precies welke cup bij jou past. Het is BPA vrij, geen gekke chemische stofjes zoals in tampons en het is dus best een duurzaam product. In starten mijn zoektocht welke cup bij mij zou passen. Via facebook kwam ik erachter dat er een heuse menstruatie cup facebook groep is.  Daar vroeg ik advies en zo kwam ik erachter dat de Ladycup het beste bij mij zou passen. Ik heb via internet uiteindelijk deze cup aangeschaft.

Wat kocht ik precies?
– 1 rode ladycup menstruatiecup ( ik dacht rood valt het bloed minder op)
– flexibiliteit: soft
– steeltje: roze
– maat: small
– super schattig bijpassend zakje

’s Ochtends breng ik hem in, na het douchen. Ik maak hem nat onder de kraan, vouw hem op en daar gaat-ie dan. Het klinkt misschien gek, maar het went heel snel. Ik haal hem er rond een uur of 4 uit als ik thuis ben, leeg hem in de wasbak en spoel hem om met warm water. Ik breng hem opnieuw in en herhaal dit ritueel voor het slapengaan. Ik heb geprobeerd om hem ook nachts te gebruiken maar toen was ik hem de volgende ochtends serieus echt kwijt. Doodeng! Gelukkig vond ik hem wel weer maar heb toen meteen besloten nachts geen cup te gebruiken.

Het andere stressmoment had ik toen ik ‘m er voor het eerst uit wilde halen. Ik trok vrolijk aan het ‘tuutje’, zoals aan een tampontouwtje, maar dát was drama. Het ding trekt namelijk vacuüm, dus je hebt het gevoel dat je meteen je ingewanden ermee uittrekt. Het blijkt dat je hem iets moet induwen zodat het vacuüm verbreekt. Goed weten we dat ook weer.

Conclusie?
De LadyCup is mijn nieuwe, duurzame lichtpuntje tijdens mijn maandelijkse ongemak. Je voelt ‘m niet zitten, je kan ermee werken, sporten en slapen en je hebt er 12 uur lang geen omkijken naar. Ook die akelige, schrale tamponpijn die ik aan het eind van mijn ongesteldheid vaak had, is niet aan de orde met de LadyCup. Na je menstruatie kook ik hem uit en doe ik hem in mijn prachtige bijgeleverde aardbeienzakje tot de volgende ronde. Ik vind het, ondanks het poezengepiel als je ‘m voor het eerst inbrengt, een absolute aanrader!
En deze post is niet gesponsord.  Ik ben er zelf heel blij mee en vind dat meer vrouwen hiermee bekend moeten worden.

Lianne

 

menstruatiecup

Geef een reactie