Mijn eerste schoonmaakoperatie

Begin januari 2016 had ik alle afspraken in het UMCG ter voorbereiding op mijn grote schoonmaakoperatie Hierbij zou alle endometriose verwijderd worden. In  eerste instantie gingen we er vanuit dat het maar 1 afspraak zou zijn, maar dit bleken er in totaal 3 te zijn. Dit duurde ook bijna de hele dag, omdat alles ruim gepland moest worden vanwege eventuele uitloop.

De eerste afspraak was op de poli anesthesie. Ook deze afspraak was nog weer verdeeld in drie stukken. Hierbij werd het verleden allemaal doorgesproken en ook alle andere belangrijke zaken.

De tweede afspraak was met een verpleegkundige van de afdeling waar ik dan zou komen te liggen. Ze legden alles uit wat er precies zou gaan gebeuren ter voorbereiding op de operatie en hoe de nazorg eruit zou komen te zien. Ik moest hierbij rekening houden met een opname die ongeveer een dag of 4 zou gaan duren.

Tot slot had ik dan de afspraak met de gynaecoloog die mijn operatie uit zou gaan voeren. We hadden nog best veel vragen. Want het was natuurlijk ook de vraag hoe de operatie eruit zou komen te zien. De voorspelling was dat mijn baarmoeder eruit zou moeten omdat die verkleefd zat aan mijn blaas en ze liever mijn blaas niet wilden beschadigen. Deze gynaecoloog gaf echter aan dat dit wel mee zou gaan vallen waarschijnlijk. Dus ik had me druk gemaakt om niets volgens haar. Ze zouden dit alleen doen als het echt niet ander zou kunnen en zo zag het er niet naar uit. Maar toch bleef ik me hier heel erg druk om maken. Je weet toch in je achterhoofd dat er toch een hele kleine kans is. Ook hadden ze endometriose gezien op mijn darmen. Ook hierbij werd aangegeven dat dit niet heel erg uit zou gaan maken. Zelf denk ik dan toch negatief. Waarom? Dat weet ik niet.

Op 9 februari 2016 was het dan zover, mijn operatie. Het was niet de eerste keer dat ik ben geopereerd, maar ik vond het wel eng. Ook omdat deze operatie natuurlijk langer duurde, maar ook vooral de vraag of mijn baarmoeder nog zou blijven zitten. We mochten ons om 06:30 uur melden en ik zou om 08:00 uur geopereerd worden.

Uiteindelijk bleek toch dat mijn operatie heel wat zwaarder was geweest dan verwacht. Ze gingen er vanuit dat het ongeveer 3 uurtjes zou gaan duren, maar dit bleek na de operatie 7,5 uur te hebben geduurd. Het bleek namelijk veel complexer dan gedacht. Op 2 plekken moest ze uiteindelijk stukken uit mijn darmen halen. Hierbij moest nog weer een chirurg extra komen en dit ging ook nog eens moeilijker dan gedacht, want die plekken waren erg zwak. Mijn blaas was iets beschadigd, maar niet in die zin dat het echt gevolgen zou hebben. En, mijn baarmoeder is blijven zitten. Het was uiteindelijk niet nodig om de baarmoeder te verwijderen. Het maakte mij dus helemaal niet meer uit dat het een hele zware operatie was geworden, de baarmoeder was niet verwijderd. Wat was ik blij. Ik heb echt even gehuild, want dit hield in dat er toch nog een kans was op een eventuele zwangerschap. Ook al zou dit niet op de natuurlijke manier zijn.

Na de operatie voelde ik me niet echt lekker, heel erg beroerd van de narcose. Dit was gelukkig bekend bij de verpleegkundigen. Dus het was vrij snel over. Uiteindelijk mocht ik de woensdag al naar huis. Dus op de derde dag. Het herstel leek snel te gaan. Ik kon me weer redelijk redden. Maar helaas was dit schijn, want een week later heb ik me moeten melden op de spoedeisende hulp.

Meer hierover vertel ik jullie in mijn volgende blog.

Geef een reactie