Nachtrust en slaapproblemen

Slaapproblemen, een probleem waar ik zelf erg veel last van heb en ook veel om mij heen hoor. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen last heeft van slaapklachten en 25% heeft zelfs last van een slaapstoornis. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van slaapproblemen als mannen. Sommige mensen slapen snel in maar slapen slecht door en worden veel wakker. Er is ook een groep mensen die slecht of niet in slaap kan komen. En dat terwijl je nachtrust zo belangrijk is.

Om goed te kunnen slapen is er een heel proces in je lichaam bezig. Ik ga het proberen uit te leggen. Je lichaam heeft melatonine nodig om te kunnen slapen. Melatonine is een hormoon wat je aanmaakt in je pijnappelklier. Dit is een kliertje midden in de hersenen die de aanmaak van melatonine verzorgt door invloed van licht via je ogen. Als het donker wordt en deze klier dus minder licht krijgt gaat hij meer melatonine aanmaken en wordt je slaperig.

Om dit aan te maken moet je lichaam een aantal stappen maken en heeft het een aantal dingen nodig.
Tryptofaan, heb je nodig om foliumzuur, calcium en vitamine B3 om te zetten → 5-htp, nodig voor het omzetten van zink, magnesium, vitamine C, zonlicht, voldoende schildklierwerking, goede darmwerking, stabiele suikerspiegel en beweging →Serotonine, nodig voor het omzetten van vitamine B5, B6, laag cortisol, duisternis en voldoende progesteron → Melatonine.
Om dus van Tryptofaan Melatonine te maken heb je veel stoffen nodig. Deze kan je binnen krijg door middel van voeding maar ook eventueel met extra supplementen. Tip: laat je bij een betere drogist goed voorlichten want niet alles is goed voor je. Zo kan je met verkeerd melatonine gebruik je bio-ritme ook juist in de war maken. En wees je er van bewust dat in veel vitamines synthetische toevoegingen zitten.

Bij echt grote slaapproblemen is het ook aan te bevelen om naar je huisarts te gaan. Wie weet zie je iets over het hoofd en is je probleem goed op te lossen. Bovendien langdurig slaaptekort kan ook leiden tot andere klachten zoals hoofdpijn, depressie of duizeligheid en die wil je natuurlijk voor zijn.

Slaapproblemen en hormonen.

Progesteron ondersteunt de melatonine, dus de lengte en diepte van je slaap. Oestrogeen kan er juist weer voor zorgen dat je meer dromen krijgt. Door medicatie die sommigen van ons slikken, zoals de anticonceptiepil, kan een progesteron tekort ontstaan en daardoor ook minder melatonine aanmaak. Progesteron wordt ook wel zwangerschapshormoon genoemd. Het zorgt er o.a. voor dat vrouwen in het begin van hun zwangerschap meestal een sterke behoefte hebben aan veel meer slapen. Het hormoon dat als eerste gaat dalen tijdens je overgang is het progesteron. Na de menopauze maak je geen progesteron meer aan. Oestrogeen tekort kan ook komen door de overgang (natuurlijk) maar natuurlijk ook door de kunstmatige overgang door middel van Lucrin of Zoladex. Je hormoonhuishouding kan dus een grote invloed hebben op je slapen.

Wat ook een groot probleem kan zijn bij slaapproblemen in combinatie met endometriose zijn de pijnklachten. Het niet in je diepe slaap komen vanwege het vaak wakker worden door pijn. Bij elke beweging steken voelen en daardoor weer helemaal wakker worden. Doordat je in je lichte slaap blijft hoor je ook sneller alles om je heen en wordt je weer sneller wakker.

Verder is stress een grote oorzaak. Piekeren over van alles en nog wat. De dagen doornemen in je hoofd, de stress voor de ziekenhuisbezoeken, het wakker liggen vanwege de soms grote zorgen. En door een paar nachten slecht te slapen kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je gaat al met het idee naar bed, het zal vannacht wel weer slecht gaan. Je kent vast wel het op de wekker blijven kijken, het is nu 2 uur, over 5 uur staat mijn wekker al weer. Ik moet nu slapen! Dan lukt het helemaal niet meer.

Zelf heb ik al jaren veel last van slaapproblemen. In sommige nachten slaap ik niet meer dan 2 a 3 uur. Ik heb vele gesprekken gehad met artsen hierover maar nog geen oplossing. De ‘standaard’ tips heb ik natuurlijk geprobeerd maar zijn erg moeilijk vol te houden omdat ze niet echt helpen bij mij.

Geen tv op mijn slaapkamer, minder koffie drinken, geen telefoon mee naar bed, ’s avonds rustiger aan doen zodat ik wat rustiger naar bed ga. Maar het is zo lastig, toch even snel mijn mail checken voor het slapen. Social media blijft trekken, helemaal als je al uren wakker ligt. Door het slechte slapen ben ik overdag vaak moe dus neem dan toch nog even die extra kop koffie. En zo verval je snel in je oude gewoontes.

Volgens mijn arts maak ik teveel adrenaline aan omdat ik vaak te druk ben. Door de aanmaak hiervan wordt de melatonine aanmaak geremd. Hierdoor slaap ik slecht. Doordat ik overdag dan weer erg moe ben maar wel hard doorwerk en veel van mijn lichaam vraag, maak ik weer extra adrenaline aan. En zo blijf ik doorgaan totdat ik mij ziek voel van de moeheid en een dag in bed blijf. Gelukkig ben ik sinds 1 oktober begonnen bij mijn nieuwe baan waarbij ik hoop wat meer energie over te houden. Tot nu toe gaat het gelukkig super goed, overdag voel ik mij erg goed maar de nachten blijven helaas nog een drama.

Ik ben benieuwd hoe het gaat met jullie slaappatroon en eventuele gouden tips!

 

nachtrust en slaapproblemen

 

 

 

4 Replies to “Nachtrust en slaapproblemen”

  1. Ik slaap al jaren zeer slecht. Sterker nog ik weet niet wat slapen is. Wat ik vaak doe is zwemmen. Maar dan aqua aerobics dan pas word ik moe en kan ik een beetje slapen. Niets helpt verder.

  2. Wat vervelend Sherry! Als je er als zo lang last van hebt zul je vast al alles hebben geprobeerd. Ben je er ook voor bij de huisarts geweest of eventueel bij de slaappoli?
    Hoe gaat het met jou overdag? Je zal wel op je tandvlees lopen dan?! Veel sterkte🍀

  3. Bij mij is het andersom. Als ik lig, soms als ik zit, val ik in slaap. In de ochtend gaan er 3 wekkers af en dan nog er door heen slapen. Als mijn vriend mij niet wakker maakt dan slaap ik zo door tot 6 uur ’s middags en dan ’s avonds weer vrolijk om 10 a 11 uur naar bed. Om dan zonder problemen weer in slaap te vallen. Moe, moe, moe altijd moe. Zo moe dat ik er misselijk van wordt en er is naast mijn endometriose niets te vinden. Ook dat is niet fijn!

    1. Kan mij voorstellen dat dat ook erg vervelend is. En helemaal als ze verder niks kunnen vinden. Maar sommige vrouwen zijn zo moe omdat hun lijf tegen de endometriose vecht. En misschien van hormonen? Jij ook veel sterkte🍀

Geef een reactie