Op en top vrouw, wat is dat?

Laatste maand zijn mijn klachten fluctuerend. De pijn is redelijk stabiel. Tot de laatste paar weken alweer. Het lijkt of ik een blaasontsteking heb; veel plassen, kleine beetjes plassen en net alsof ze met een mes even aan de gang gaan daarbeneden tíjdens het plassen. Ik laat mijn urine regelmatig controleren op bacteriën o.w.v. de stent die ondertussen reeds van maart zit. Steeds negatief (dus geen beestjes te vinden). Het lijkt ook alsof de endometriose, ondanks het pilgebruik, nog steeds groeit. Die cyste in mijn blaas begint me steeds meer te irriteren.

Je kan je al voorstellen dat met alle klachten daar beneden, het niet altijd evident is je op en top vrouw te voelen. Althans, zo voel ik het. De pijn in mijn onderbuik en mijn blaas maken van mijn resterende libido een kribbige draak in een wel erg diepe winterslaap ofzo. Ik ben een jonge vrouw met een knappe echtgenoot. Ik zou in de fleur van mijn fleuris moeten zijn. Wel… laat ons zeggen dat dit nu allesbehalve “fleurig” is.

Ik heb een erg begripvolle man. Alleen voelt het voor mezelf niet goed. Ik zeg niet dat we nooit geen betrekking meer hebben. Zo diep slaapt die draak nu ook weer niet. Alleen wordt ze wel kribbig wanneer de pijn alweer roet in het eten strooit. Mijn man en ik leren hiermee omgaan. Dat in een prille relatie -niet genoeg van elkaars lijf kunnen krijgen- is bij ons heel erg veranderd in -appreciëren om in elkaars nabijheid te zijn. Zowel mentaal als fysiek.

Mijn -op en top vrouw zijn- lijkt in mijn hoofd nog steeds vaak te draaien over “het kunnen functioneren als vrouw”. Seksueel actief zijn, kinderen kunnen krijgen, het huis volledig op orde krijgen en houden, (bijna) perfect alles kunnen voorzien en plannen. Alles wat ik ongeveer een jaar geleden dus wél had. Sinds mijn overheersende endometriose klachten is dit dus een pak minder geworden. Ik (wij) heb(ben) hiermee moeten leren leven. Vooral in de hoop dat dit ooit weer volledig in zijn volle glorie hersteld wordt.

Voor mezelf is dat op en top vrouw beeld omgevormd tot een beeld waarbij mijn man me volledig en vol liefde waardeert zoals ik ben. Oké, vaak heb ik het nog moeilijk. Vooral wanneer er weer maar eens een babyboom ontstaat op facebook. Allemaal blije -mommy’s to be- die een foto posten van hun uitgerekende datum of waarbij bolle buikjes fier worden getoond. Neem het hen eens kwalijk? Toch, mijn man apprecieert me dan om andere sterke vrouwen-kwaliteiten. Zoals de opvoeding van onze puber-hond, die ondanks mijn pijn toch consequent wordt verder gezet. Of wanneer ik het huis nog eens een keertje kraaknet heb gepoetst terwijl ik met mijn vermoeidheid liever op de zetel had gelegen. Mijn troostende woorden wanneer hij een zware dag had. Wetende dat ik ook met mezelf stoei en die dag net heel erg emotioneel was. Hierdoor voel ik me net weer een beetje meer vrouw voor hem.

Het draait niet allemaal rond dat uiterlijk. Onze maatschappij maakt dat we hier veel te hard op gefocust geraken. Ik ben ook schuldig. Vaak kijk ik, net als duizenden andere vrouwen, wekelijks naar de weegschaal en merk ik dat door die hormonen er alweer wat is bijgekomen. Ik benijd ook jonge, knappe vrouwen die één en al viriliteit uitstralen. Mama’s die op t.v. als sterke dames met een onbreekbare wilskracht worden weerspiegeld. Niets is minder waar. Ik heb onlangs nog mogen ontdekken dat ieder huisje zijn eigen kruisje heeft. Hoe mooi de schijn ook wordt opgehouden of dat het in eerste instantie ook perfect lijkt, iedereen maakt wel iets in zijn leven mee. Zolang je eigen partner je maar -op en top vrouw- doet voelen komt het uiteindelijk wel weer goed.

Liefs Sandy

2 Replies to “Op en top vrouw, wat is dat?”

 1. Beste Sandy,
  Jouw verhaal is zo herkenbaar voor me. Heb enorm genoten om het te lezen. Ik begrijp je volledig. Moet ook soms erg zoeken naar de vrouw in me. Lieve groeten

  1. Hoi Wendy,

   wat fijn dat je reageert.
   Het doet me goed te lezen dat ik niet de enige ben en er nog vrouwen zijn die zich in mijn verhaal herkennen.
   Veel liefs

Geef een reactie