Operatie endometriose

Soms is het noodzakelijk om endometriose door middel van een operatie te verwijderen. Zelf ben ik drie keer geopereerd. Mijn eerste operatie was toen ik 16 jaar was. Er zat een cyste op mijn eierstok en deze moest verwijderd worden. Mijn tweede operatie was 5 jaar geleden. Ik heb daarvoor een poging gedaan om te stoppen met Lucrin/Zoladex (http://www.codegeel.com/endometriose-tijdelijke-menopauze-gnrh/), maar dat ging niet goed. Hierdoor kwam er bloed in mijn buikholte en waren er cystes en endometriose haarden ontstaan. Deze zijn operatief verwijderd. MijnEndometriose laatste operatie was in maart vorig jaar. Ik kreeg een aantal maanden van te voren pijnklachten. Na overleg toch besloten om weer te opereren. Tijdens de operatie bleken mijn organen vast gegroeid te zijn aan mijn bekken. Dit is allemaal losgemaakt en alles in mijn buik is schoongemaakt.

Hoe vervelend dus ook, soms is het noodzakelijk.

 

Hierbij wat tips:

* Elke operatie brengt schade in de vorm van littekenweefsel met zich mee. Het is dus belangrijk dat je zo weinig mogelijk geopereerd wordt. Ga dus op zoek naar een goede arts die alle endometriose bij je weg kan halen. Soms is de zoektocht lang en moeilijk en loop je tegen veel muren aan. Toch staat deze tip als eerste omdat het voor mij de belangrijkste is.

* Bespreek van de voren met je arts wat hij precies gaat doen. Niet alles is van te voren te zien dus je arts kan voor verrassingen komen te staan. Bespreek wat je wel en niet wilt. De arts weet en handelt naar wat voor jou het beste is, maar blijf wel zelf nadenken en vragen stellen. Blijf kritisch, het is jou lichaam. Bespreek welke medicatie je na je operatie gaat gebruiken. Qua anticonceptie maar ook de pijnmedicatie. Maak een plan.

* Ga na of je je aan voedingsadviezen moet houden. De arts zal je hiervan op de hoogte brengen. Soms is het zo dat je een dag eerder opgenomen wordt om te laxeren en je darmen dus leeg te maken. Ook krijg je soms het advies om een aantal dagen van te voren alleen nog nutricia pakjes van de apotheek te drinken in plaats van vast voedsel. Of krijg je een beperking qua voedsel zoals geen slecht verteerbaar voedsel. Hou er rekening mee dat je je dus een aantal dagen van te voren wat slap kunt gaan voelen en niet 100 procent kunt functioneren.

* Probeer alles van de voren goed te regelen. Op je werk, opvang van kinderen, je huishouden, eventuele opvang na de operatie. Het is heel fijn als je weet dat alles blijft doorlopen als jij een tijdje afwezig bent. Zowel werk als privé.

* Probeer uitgerust je operatie in te gaan. Des te sneller en beter gaat je herstel. Probeer de dagen voor de operatie je rust te pakken en goed te slapen. De spanning is vaak groot van te voren dus het is moeilijk om te ontspannen. Probeer afleiding te zoeken zoals een serie kijken, boek lezen, met mensen bij jou thuis af spreken. Gun je lichaam rust, des te sneller ben je hersteld.

* Maak duidelijke afspraken met je arts over de te gebruiken pijnmedicatie na je operatie. Vaak heeft de arts hier een voorstel in, bespreek deze van te voren. Dit omdat je soms moeilijk helder kan denken en het dus rust kan geven als je weet wat je krijgt mocht de pijn te erg zijn. Dit kan bijvoorbeeld om morfine gaan maar er kan ook gekeken worden naar pijnmedicatie doormiddel van een epiduraal. (zie http://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/e/epidurale-injectie/item26002 voor meer informatie)

* Narcose is niet gewoon slapen. Alle normale functies vallen uit, zoals ademen. Dit wordt overgenomen door apparaten. Een narcose bestaat altijd uit twee middelen. Een slaapmiddel om te zorgen dat je onder zeil gaat en pijnstillers om te voorkomen dat je door de pijn wakker wordt. Ook kan je last krijgen van bijwerkingen. Vaak wordt je wakker met pijn en een droog of kriebelend gevoel in je keel. Dit komt door de beademingsbuis die tijdens de operatie in je keel is geplaatst. Ook kan het zijn dat je misselijk wordt als je uit narcose komt. Geef dat aan bij de verpleegkundige, want zij kunnen hier een medicijn voor geven waardoor het minder wordt. Ook kun je er spierpijn van krijgen. Dit omdat er in narcose een spier ontspanner zit. Nu is het zo dat je ook in rare houdingen wordt gelegd tijdens de operatie dus dit versterkt de spierpijn. Soms komen mensen angstig, verward en soms zelfs boos uit de narcose. Het duurt even voordat je hersenen doorhebben wat er allemaal gebeurd is. Mocht je hier last van hebben gehad in het verleden, geef dit dan aan bij het gesprek met de anesthesist. Het kan zijn dat ze je rustgevende medicijnen geven om meer ontspannen wakker te worden uit de narcose. Mocht de angst voor de narcose te groot zijn, zoek hier dan hulp voor. Er zijn therapeuten die je hierbij kunnen helpen.

* Als je weer terug bent op de kamer rust dan goed uit. Luister naar het advies van de verpleegkundige en de artsen. Mijn advies is wel om niet te lang te blijven liggen. Zodra het mag, kom uit bed. Loop een rondje op de gang of probeer zelf te douchen. Beweging is goed, je spieren worden sterker. Ook is het zo dat je darmen sneller weer op gang komen.

* Tijdens de controle bij de arts is het belangrijk dat je al je vragen op papier hebt staan. Vraag alles wat je wilt weten. Je kan vragen om inzage in het operatieverslag.

* Laatste tip. Het is niet erg om bang en verdrietig te zijn. Het is ook heftig en zwaar. Je hoeft je niet altijd groot te houden, je mag ook zeker je emoties laten zien.

Voor de lezers onder ons die een operatie in de het vooruitzicht hebben, heel veel sterkte.

Bereid je goed voor, maar laat ook los.
Veel liefs Ada

Dinsdag schrijft Lianne het vervolg op deze blog. Deze zal gaan over hoe overleef ik chronisch ziek zijn en een ziekenhuisopname. Hier komen meer tips aan bod.

2 Replies to “Operatie endometriose”

  1. Ik heb zelf reeds “12” operaties voor endometriose ondergaan, waaronder drie erg grote van enkele UREN. Ondertussen ben ik dus het volgende kwijt: 20cm dikke darm, eiertakken, baarmoeder… De pijn is sinds 6/6/2002 constqnt aanwezig en steeds verergerd met werkonbekwaamheid als gevolg en een bijna volledige afbraak van mijn sociale leven! Maar, ik laat de moed zeker niet zakken! Ik had een mama die vaak psychische problemen had en snel in de put zat of toegaf aan die buien en dat leerde mij hoe het zeker NIET moet!

  2. Dat is veel zeg, 12 operaties! Ben je wel onder behandeling bij een endometriose specialist? Fijn en knap dat je nog zo positief kunt zijn. Veel sterkte!

Geef een reactie