Wanneer je van ziek zijn nog zieker wordt

Het hebben van een chronische ziekte kan leiden tot meer problemen dan alleen de klachten van de aandoening zelf, iets wat Lianne (28) kan beamen. Haar strijd met endometriose heeft geleid tot het ontwikkelen van een anorexia.

Acht jaar geleden kreeg Lianne de diagnose. “In die acht jaar tijd heeft endometriose eigenlijk niet altijd op de voorgrond gestaan. Mijn leven werd pas een jaar of drie geleden dermate beïnvloedt dat ik moeite had om de dagelijkse dingen vol te houden, zoals werken. Vanaf dat moment was ik dagelijks moe, misselijk en had ik ontzettend veel pijn.”

“Na mijn laatste operatie in november kreeg ik steeds meer moeite met eten. Ik had steeds minder honger, ook door de misselijkheid, en was er van overtuigd dat mijn maag verkleefd was. Toen bleek dat dit niet het geval was, schrok ik. Helaas was dit niet genoeg om mezelf te motiveren om meer te gaan eten, zelfs niet met de bemoedigende woorden van mijn omgeving.”

“Er zijn twee redenen waarom niet eten goed voelt voor mij. Door te eten werden mijn pijnklachten erger, dus als ik niets meer dan binnen werkte, voelde ik minder. Een groter probleem is dat ik merkte dat ik steeds meer afviel door het weinige eten, betekenend dat mijn lichaam eindelijk naar mij luisterde. Eindelijk controle over iets in mijn leven. Dat mijn eetgedrag eigenlijk meer controle heeft over mij, dringt helaas nog steeds niet door.”

Huisarts
Lianne en haar man besloten dat het tijd was om de huisarts een bezoek te brengen. “Ze was erg bezorgd, zeker toen ik haar de situatie uitlegde. Om weer op gewicht te komen opperde ze dat ik nutridrank moest gaan gebruiken en naar een diëtiste moest. Iets wat ik absoluut niet wilde, aangezien ik er geen behoefte aan had om te horen dat ik meer moest gaan eten. Toch zat ik een aantal dagen later bij een natuurvoeding diëtiste.”

“Tijdens het gesprek kreeg ik te horen dat ik erg ondervoed was en met name een zeer lage spiermassa heb. De diëtiste adviseerde me om tien kilo aan te komen. Het enige wat er door mijn hoofd ging was dat het teveel was en die gedachte liet me niet meer los. Het resultaat was dat ik me niet aan het plan hield om een tussendoortje per dag te eten en vanaf dat moment ging het alleen maar slechter.”

Eetstoornis
“Het daaropvolgende gesprek met de huisarts was er een die veel indruk op me heeft gemaakt. Ze stelde voor om me naar een kliniek te sturen. Dat was ook het moment dat ik voor het eerst het woord ‘eetstoornis’ hoorde vallen. Omdat ik dit niet wilde, zei ze me dat ik zelf moest komen met een plan om aan te komen. Mijn man heeft me in de week erna enorm gesteund om het schema van de diëtiste vol te houden.”

“Na die eerste week heeft hij al moeten bellen om geven dat het niks werd: ik hield me niet aan de afspraak. De hulp van de huisarts en diëtiste bleken dus niet genoeg, waardoor ik werd doorverwezen naar Human Concern. Tot de intake loop ik bij een psycholoog, wat een noodoplossing is om de lange wachttijd te overbruggen.”

“Eten is echt een taak geworden en het duurt lang voordat ik een maaltijd naar binnen heb gekregen. Daarnaast word ik er verschrikkelijk misselijk van. Maar niet alleen mijn lichaam protesteert, ook in mijn hoofd is het een regelrechte chaos.”

Teleurstellingen
“Het is voor mij moeilijk te aanvaarden dat ik naast ADHD, endometriose en chronisch pijnsyndroom nu ook anorexia heb. Het is frustrerend dat mijn lichaam me voor de zoveelste keer in de steek heeft gelaten en ik ben bang om tegen nóg meer teleurstellingen aan te lopen. Ook betekent herstellen dat het leven weer doorgaat en dat ik weer verantwoordelijkheden moet dragen. Wat als ik het niet aan kan? Dat is iets waar ik me erg veel zorgen om maak.”

“Zelf twijfel ik nog of ik de intake bij de gespecialiseerde gezondheidszorg wel door wil zetten. Gaat het zin hebben om opnieuw mijn verhaal te doen en weer een andere behandelmethode uit te proberen? Het liefst zou ik het probleem zelf oplossing, maar ik weet dondersgoed dat ik daar nu niet sterk genoeg voor ben.”

 

Kelly

One Reply to “Wanneer je van ziek zijn nog zieker wordt”

  1. Ik hoop dat je de intake wel door laat gaan! Ik ben zelf ook herstellende van anorexia en doe op dit moment onderzoek naar voeding en endometriose. Hoop echt dat je de motivatie kunt opbrengen om te herstellen, het leven is zo veel meer waard!

Geef een reactie