Weer es op controle

Zoals ik in een eerdere blog aangaf, is het de laatste tijd relatief rustig wat betreft de endo. Ik voel af en toe een steekje en ben soms wat sneller moe, maar het verschil met een paar maanden geleden is opvallend. Best fijn, eerlijk gezegd, maar ik weet dat dit niet per se blijvend is.

 

Komende week heb ik een controleafspraak bij de specialist in het ziekenhuis. Ik ben in april/mei voor het laatst bij haar geweest, vlak na een behoorlijk zware periode. Toen had ik vooral vragen over de behandeling, wat geschikte medicatie zou kunnen zijn en een eventueel plan B. Gelukkig bleek dat plan B vooralsnog niet nodig en ga ik vrolijk verder met de huidige medicatie. Nu gaan mijn vragen eigenlijk meer over praktische zaken.

 

Zo wil ik graag met haar gaan bespreken of er mogelijkheden zijn om mijn slaapritme te verbeteren. Misschien kan ze me iets voorschrijven om beter te slapen, of naar iemand doorverwijzen om verdere oorzaken voor mijn slaapproblemen te achterhalen. Ook wil ik met haar bespreken of ik op de goede weg ben wat betreft mijn keuzes rondom eten. Ik heb het idee dat ik er baat bij heb, maar een professionele mening hierover kan geen kwaad, lijkt mij.

 

Twee andere zaken staan op stapel, waarvan ik benieuwd ben wat het effect zal zijn op de endo en mijn algehele lichamelijke gesteldheid. Ten eerste begint het weer kouder te worden (ik loop nu alweer te bibberen), en ik heb, zoals al eerder verteld, het idee dat ik in de winter meer klachten heb. Dit zou dan te maken hebben met het verkrampen van spieren en spanning in mijn lijf door de kou. Hierdoor dreunt endo-gerelateerde pijn naar mijn mening in de winter eerder en heviger door. Ik ben benieuwd wat de visie van de specialist hierop is.

 

Ten tweede ga ik volgende week op vakantie, voor het eerst sinds ik mijn diagnose heb en geopereerd ben. Ik ga met een van mijn beste vriendinnen vijf dagen naar Florence met het vliegtuig. Geen idee wat ik kan verwachten hierbij. Gaat de luchtdruk invloed hebben op de toestand in mijn buik? Kan ik meer last ervaren van de soms toch enigszins oncomfortabele houding gedurende de vlucht? Ook zal ik gedurende die dagen mogelijk anders eten dan ik de laatste tijd gewend ben, dus ik ben benieuwd wat dat voor effect gaat hebben. Ik zal in ieder geval zorgen dat ik genoeg pijnstillers bij me heb voor de zekerheid.

 

Hebben jullie nog tips wat betreft de vakantie en mijn slaapproblemen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee.

 

Na mijn vakantie volgt in ieder geval een update.

Geef een reactie