Wel of geen Livial ( Tibolon )

Vorig jaar heb ik 8 maanden Lucrin gebruikt en daarbij werd Livial voorgeschreven. Dit medicijn wordt vaak naast de Lucrin voorgeschreven om eventueel bijwerking of klachten van de overgang te doen verminderen. De mensen die deze blog al langer volgen, hebben kunnen lezen dat ik tijdens mijn Lucrin gebruik erg veel migraine heb gehad. Ik had veel opvliegers en allerlei andere kwaaltjes. Een jaar later gaat het toch heel anders.

Wat is Livial/ Tibolon?

Tibolon heeft ongeveer dezelfde werking als de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen. Als je ouder wordt, worden de hormoonsoorten in je lichaam minder. Hierdoor kunnen er in de overgang vervelende klachten ontstaan. Livial of tibolon  is een kunstmatig hormoon dat het hormoongehalte meer in balans brengt, waardoor deze klachten afnemen. Het wordt  dus voorgeschreven bij ernstige overgangsklachten en naast o.a. Lucrin. Het zijn tabletjes die je dagelijks inneemt en die na een paar weken hun werk gaan doen. In de bijsluiter staat dat je het niet langer dan 1 of 2 jaar mag gebruiken omdat het mogelijk de kans op o.a. borstkanker vergroot. Dit is een van de redenen waarom ik ook wilde kijken of ik eventueel zonder dit medicijn zou kunnen. Het aanvullen van je vrouwelijke hormonen door medicijnen wordt HormoonSuppletieTherapie genoemd (HST). In 2003 is er in Brits onderzoek duidelijk geworden dat er bij ruim 100 vrouwen borstkanker wordt geconstateerd na het gebruik van deze aanvullende hormonen. Heel lang is er gedacht dat deze therapie goed zou zijn tegen veroudering. In de overgang krijg je meer botontkalking, gaat je geheugen achteruit en wordt de huid dunner. Decennia lang is er gedacht dat HST dit ook tegen zou gaan. Zo’n 15 jaar geleden is men er dus achtergekomen dat medicijnen als Livial slechts symptomen bestrijden als hevige opvliegers, zweetaanvallen. Na het onderzoek is het gebruik van Livial heel erg afgenomen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik er wel van schrok dat je meer kans hebt op borstkanker. Nog iets belangrijks bij het gebruik van Livial. Ook als je borstkanker hebt gehad of een verhoogd risico hebt om dit te krijgen, wordt  het afgeraden om Livial te gebruiken..

Omdat ik maar een korte tijd Lucrininjecties hoef te zetten, heb ik vanzelfsprekend besloten om geen Livial te gebruiken. Na de eerste dosis had ik op een gegeven moment erg veel hoofdpijn. Ik heb een week lang met hoofdpijn gelopen en niets hielp. Daarna werd ik toevallig extreem verkouden dus daar kan best een linkje zitten. Verder heb ik tot nu toe nergens last van gehad. Ik heb heel af en toe een keer een hitte aanval en qua stemming ben ik iets nonchalanter, maar verder kan ik eerlijk gezegd geen verschil merken.

Vorig jaar merkte mijn omgeving ook meer van de medicatie dan nu. Zondere Livial gaat het me dus eigenlijk een stuk beter af!

 

Tot slot nog een paar tips die je kunt toepassen in plaats van hormoonbehandeling om mogelijk positief resultaat te bereiken.

  1. Sporten: Wanneer je je fit voelt en lekker in je vel zit, kan dit in elk geval gevoelsmatig verschil uitmaken.
  2. Voeding en drinken: Eet gevarieerd en niet te zout en vermijd cafeïne, suiker en alcohol waar dat kan.
  3. Acupunctuur kan ervoor zorgen dat je minder overgangsklachten hebt
  4. Slik aanvullende vitamines als calcium, vitaminde b12
  5. Voor meer tips verwijs ik je naar een eerdere blog : ‘ Hoe overleef ik de overgang? ‘ 

Geef een reactie