Mijn wens voor een tweede kindje.

Mijn wens om een tweede kindje te mogen krijgen! Veel vrouwen die een gezin willen stichten hebben gelukkig geen medische poespas nodig. Geschat wordt echter dat 1 op de 6 paren te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen. Voor vrouwen die zo´n zelfde traject hebben gevolgd als ik moet je nog meer geluk hebben om zwanger te mogen worden. Ik ben blij dat de wetenschap niet stil staat; iedere keer wordt er wel weer iets nieuws onderzocht en verbeterd als het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij vrouwen met endometriose is het helemaal niet zo dat je dan ook gelijk onvruchtbaar bent! Helaas word dat nog altijd vaak gedacht. Wel is het zo dat endometriose een factor kan zijn die tot onvruchtbaarheid kan leiden. Geschat word dat 60-70% van de vrouwen met endometriose gewoon vruchtbaar zijn, en spontaan zwanger kunnen worden. Het is moeilijker om zwanger te raken als er sprake is van ernstige endometriose in vergelijking met lichte graden van endometriose. Het hangt af waar de endometriose zich bevindt in de buik en of er nog verdere factoren meespelen.

Bij mij speelt de endometriose en PCOS een rol zodat ik niet op een natuurlijke manier zwanger kan raken. Zoals in mijn eerdere blog te lezen was heb ik/wij een lange weg moeten ondergaan om uit eindelijk zwanger te mogen raken. Uiteindelijk ben ik via IVF zwanger geworden. In de zwangerschap heb ik hyperemesis gehad en bekkeninstabiliteit, dat maakte het extra zwaar. Uit die IVF behandeling waren 5 cryo’s over gebleven waarvan ik vorig jaar één terugplaatsing heb gehad. Deze terugplaatsing heeft toen niet geleid tot een zwangerschap. Daar heb ik het toen heel erg moeilijk mee gehad. Niet alleen omdat ik niet zwanger was geworden, maar meer het feit dat je lichaam weer heeft gefaald. Lichamelijk trok ik het niet, ik had te veel pijn zonder mijn pijnmedicatie. Het was een moeilijke tijd, maar ik ben er uiteindelijk sterker uit gekomen!

 

Al waren er geen cryo’s over van de IVF, ik had er niet over na hoeven te denken voor een tweede kindje. De hele IVF behandeling en de zwangerschap waren erg zwaar! Ik heb het er zeker voor over gehad (ik zou het zo weer over doen) vooral omdat ik nu weet wat wij er voor terug hebben gekregen. Maar voor mij geen nieuwe IVF poging meer, dat zou mijn lichaam ook niet meer aan kunnen. Wij zijn heel erg gelukkig met Joliene, dat zij er is is al een wonder. Maar we hebben wel 4 cryo’s over. Het voelt alsof het zo had moeten zijn, de cryo’s zijn er en die krijgen daarom ook zeker een kans. Alleen mijn lichaam werkt alles behalve mee en dat maakt het nu juist zo moeilijk. De medicijnen die ik elke dag slik om de dingen te kunnen doen die ik nu doe heb ik nodig maar die mogen niet gebruikt worden als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Het afkicken van alle medicatie is al zwaar maar laat staan als ik ben afgekickt, hoe gaat het dan met de pijn? Vorig jaar trok mijn lichaam dat niet en had ik weinig begeleiding van artsen, dat zou nu anders moeten. Ik ben ondertussen weer geopereerd en bij die operatie is mijn linker eierstok verwijderd (die zorgde voor veel extra pijn). Voor velen is het vaak ook maar moeilijk te begrijpen waarom ik dan toch zo graag een tweede kindje zou willen. Het zou als eerste super zijn dat Joliene grote zus zou worden. Maar wetende dat er 4 cryo’s  zijn maakt mij strijdlustig. Een cryo is niet zomaar even wat; een cryo is meer dan een zaadcel en een eicel – het is een embryo!

Voor degenen die niet weten wat een cryo precies is: Na een IVF- of ICSI-behandeling kunnen er embryo’s van goede kwaliteit overblijven. Deze worden restembryo’s genoemd. De restembryo’s kunnen per stuk worden ingevroren en op een later tijdstip worden ontdooid en geplaatst.

Hoe gaat het in zijn werk: De embryo’s worden in een vloeistof gebracht die water aan het embryo onttrekt. Hierdoor lopen de embryo’s weinig of geen schade op bij het invriezen. De cellen van het embryo lijken dan te krimpen.

De embryo’s worden uit de vloeistof opgezogen in een rietje en langzaam ingevroren. Dit gebeurt met een vriesapparaat dat gekoppeld is aan vloeibaar stikstof (-196ºC). Dit hele proces duurt ongeveer 2,5 uur.

Na het invriezen worden de rietjes met embryo’s in een buisje gedaan en bewaard in een groot stikstofvat.

Het is geen gemakkelijke weg geweest: de IVF behandeling was zwaar en de punctie heeft mij onwijs veel pijn gedaan, en daarbij kreeg ik ook nog eens overstimulatie. Daarom zal ik er heel veel aan gaan doen om toch verder te kunnen met onze cryo’s. De overgebleven embryo’s van de IVF behandeling waaruit Joliene is geboren. Juist daarom maakt het ze zo bijzonder: vier embryo’s van dezelfde leg;-)

Het zal zeker geen gemakkelijke weg gaan worden, maar ik wil het wel weer een kans geven. Juist nu mijn vader ziek is en niet meer beter zal worden hij geniet zo van zijn kleinkinderen. Hoe fantastisch zou het zijn als er nog z’n kleine bij mag komen in onze familie?!

Mijn wens voor een tweede kindje.

Wordt vervolgd.

Liefs Heidy

Bronnen:

http://www.isala.nl

http://www.endometriose.nl

Bewaren

Geef een reactie