Zenuwblokkade

Vrijdag 1 april mag ik mij weer melden op de pijnpoli. deze keer gaan ze een nieuwe zenuwblokkade plaatsen. Een tijdje terug las ik een artikel over zenuwpijn in combinatie met endometriose. Het ging over zenuwpijn in het linker been. Het was echt raar, het leek net of dat artikel over mij ging. Werkelijk waar, alles wat daar werd beschreven klopte gewoon precies met mijn situatie. In 2010 kreeg ik voor het eerst klachten in mijn linker been. Tijdens mijn werk als kraamverzorgster kwam ik steeds moeilijker de trappen op auto rijden en in de file staan werd steeds zwaarder. Ik heb krachtverlies in mijn linker been en ik heb elke dag pijn. Elektrische schokken, een soort prikkeldraad gevoel.  Al eerder heb ik een blokkade gekregen maar op een andere plaats. De pijn werd alleen niet minder. De artsen wisten dat het zenuwpijn was, maar de oorzaak was onbekend, tot het artikel. Al mijn lichamelijke klachten kregen in de loop der jaren een naam. Door lichamelijk onderzoek en nu wetende waar op gelet moest worden is het waarschijnlijk dat de zenuwpijn word veroorzaakt door endometriose bij de ischias zenuw. In de loop der tijd moet blijken of de zenuw blokkade helpt. Als dat zo is, dan is de oorzaak ook echt bevestigd.

Hoe werkt een zenuwblokkade?
Het doel van een zenuwblokkade is de zenuw die de pijnprikkel geleidt te verdoven. De zenuw kan dan de pijnprikkel niet meer doorgeven naar de hersenen. De zenuw wordt dus geblokkeerd, waardoor je minder pijn voelt.

Proefblokkade en definitieve blokkade
Een proefblokkade is een tijdelijke verdoving van de zenuw. Bij een proefblokkade spuit de anesthesioloog een verdovende vloeistof in (dit kun je vergelijken met een tandartsverdoving). Het is een diagnostische behandeling, een test om de juiste zenuw op sporen. Pas nadat de zenuw die de pijn geleidt is opgespoord kan de anesthesioloog een definitieve zenuwblokkade uitvoeren. Een definitieve zenuwblokkade kan gedurende langere tijd pijnvermindering geven. Een definitieve blokkade gebeurt door een speciale verdovingsvloeistof in te spuiten of door de zenuw met elektrische stroom te behandelen. Daardoor kan de zenuw de pijn niet meer geleiden.

Hoe gaat de behandeling?
De behandeling vindt plaats in een speciale behandelkamer. Vaak wordt röntgendoorlichting gebruikt. Je ligt dan op een behandeltafel op de buik of rug, dat hangt af van de plaats waar de blokkade geplaatst word. Naast de tafel staat het röntgenapparaat voor röntgendoorlichting. Ze voeren de blokkades uit met behulp van speciale naalden. Met behulp van röntgendoorlichting stuurt de anesthesioloog de behandelnaald naar de te behandelen zenuw of zenuwknoop. Tijdens de behandeling controleert de anesthesioloog met röntgendoorlichting of de naald op de goede plaats zit. Voor een goed röntgenbeeld is het soms nodig contrastvloeistof in te spuiten. Ook geeft de anesthesioloog soms kleine stroomstootjes door de naald om te bepalen of de naald op de juiste plaats zit.

Zijn er bijwerkingen of complicaties?
Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee. De behandeling voor een proefblokkade of een definitieve zenuwblokkade leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade.

Bronnen:
Eigen ervaring en http://www.sfg.nl/smartsite.dws?id=4351

Heidy

Geef een reactie